Grådig søofficer degraderes

Højesteret godkender nu degradering af en søofficer. Han går fra kommandør til orlogskaptajn efter han har frådset med forsvarets penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Højesteret blåstemplede mandag Forsvarsministeriets degradering af søofficeren Per Tidemand efter frås med offentlige midler.

Det var berettiget, at Forsvarsministeriet brugte tjenestemandsloven til at degradere officeren fra kommandør til orlogskaptajn og dermed satte ham to lønrammer ned, fastslår Højesteret i en kendelse mandag.

Tilsidesætter Landsrettens afgørelse
Dermed tilsidesætter landets øverste retsinstans den afgørelse, som Østre Landsret kom med sidste år, da officeren, der er tidligere chef for Flådestation Korsør, med sin fagforening i ryggen havde indbragt sagen.

Landsretten underkendte degraderingen med den begrundelse, at forsvaret burde have udnyttet mulighederne i den militære disciplinarlov i stedet for.

Sagen begyndte at rulle, da et anonymt brev sendt til Ekstra Bladet og til forsvaret kritiserede Tidemand for et overforbrug af forsvarets penge.

Overforbrug af dyre overnatninger
En intern revision overbeviste forsvaret om, at de militære kasser havde betalt for meget for en række tjenesterejser, hvor officeren havde indlogeret sig for dyrt på kroer og herregårde.

Forsvarets auditørkorps vurderede imidlertid, at der ikke var grundlag for en straffesag. I stedet endte Forsvarsministeriet med at degradere officeren efter reglerne i tjenestemandsloven.

Det er berettigelsen af det, som Højesteret nu har vurderet og sagt god for.

Ifølge Højesterets afgørelse var det i orden at indlede en disciplinærsag mod Per Tidemand efter tjenestemandslovens regler.

Højesteretsdommerne udtaler i deres afgørelse, at en række af søofficerens tjenesterejser ikke var tjenstligt begrundet eller ikke i tilstrækkelig grad tjenstligt begrundet. Derfor var degraderingen berettiget.

       /ritzau/