Godt år at være bi

Der er ikke mange der ved det, men bier kan faktisk også andet end at lave honning. Sidste år var et katastrofeår for biavlerne - I år er skuden vendt. Og det er der god grund til at glæde sig over:

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- For mit vedkommende, ser det jo super ud i år, siger Søren Perby. Han er biavler i Gyrstinge ved Ringsted.

For et år siden var situationen helt anderledes. Dengang mistede han over halvdelen af sine bier. Og billedet var det samme over hele landet.

- Der var sygdom i bierne. En sygdom som skyldes virus, og som gjorde, at bierne mistede evnen til at finde hjem, og gik tabt ude i felten, siger seniorforsker ved Forskningscenter Flakkebjerg, Per Kryger.

Den slog simpelthen biernes meget veludviklede indre gps-system ud af spil. Og så endte mange af bierne i andre stader, og sådan blev en stor del af de danske bier smittet. Og faktisk er bierne meget vigtigere, end man lige går og tror.

Uden bierne, ville vi menneskers kost blive ret ensformig. Vi skulle nemlig leve næsten udelukkende af ting, som brød og kartofler. Frugt og kød ville nemlig være stort set umuligt at få fat på. Og nogle mener ligefrem, at vi med tiden ville uddø.

Men hvad er det lige bierne gør som er så godt?

- Bierne er rigtigt gode til at bestøve. Når bierne er ude og besøge blomsterne for at samle nektar til honning, så overfører de også pollen fra den ene plante til den anden plante, og så kommer der frø eller frugter på planterne, siger Per Kryger.

Det betyder altså, at når der ikke er bier, er der ingen frugter. Og der er heller ingen kløver, som udgør en vigtig bestanddel af den foder vi giver de dyr vi spiser. Men i år er der heldigvis igen masser af bier til at bestøve blomsterne.

- Vi er meget lettede over, at vores bifamilier er kommet godt ind i sommeren, og at vores vintertab er det vi kalder normalt, siger Flemming Vejsnæs, Konsulent ved Danmarks Biavlerforening.

I et forsøg på at undgå epidemier som sidste år, er der blandt andet startet en EU-støttet biavleruddannelse. Ligesom biavlerforeningen fører mere opsyn med bierne.