¨

God høst giver dyrere brød

Foto: TV ØST

Landmændene har i øjeblikket kronede dage. Kornpriserne har nået nye højder. Men regningen lander hos forbrugerne.

 

Høsten er den bedste i mange år, mens der samtidig er kornkrise i blandt andet USA og Spanien. Det betyder at prisen på korn stiger, og det glæder landmand Hans-Henrik Jul Petersen fra Døllefjelde på Lolland.

-Høsten er god, den er rigtig god. Jeg kan ikke mindes en høst, hvor både byg og hvede har givet så godt udbytte, siger han.

Dyrt brød
Men den gode høst betyder i sidste ende, at melet bliver dyrere. Det går blandt andet ud over bager Jan Thomsen, ejer af Othello Konditoriet, i Vordingborg. Han er blevet varslet at prisen på mel vil stige op til 40 procent. Han synes at smertegrænsen er ved at være nået.

-Sidst havde vi fedt afgift og sukker afgift, som vi skulle slås med. Det bliver ikke lettere, lad os sige det det sådan.

Hos bageren kommer prisstigningen på brød til at ligge på mellem 50 øre og en krone. Men forbrugeren kan ifølge Henning Hansen, Fødevareøkonomisk Institut, KU, risikere at skulle betale mere end det hos supermarkederne.

-Vi oplever tit for høje stigninger på brødpriserne. Faktisk overdriver forretninger prisstigninger på vores forbrugervarer. Det vil sige at man i forretningerne hæver prisen for meget, i forhold til hvad kornprisen kan berettige, siger han.

Træt af prisstigninger
Borger i Vordingborg Thorkild Christensen er træt af udsigten til højere priser på brød.

-Jeg synes brødet i sig selv har nået en kaotisk høj pris, og jeg synes ikke det kan blive ved med at stige ret meget. Det når en smertegrænse nu, siger han.

Hos Othello Konditoriet er bageren Jan Thomsen klar til at tilpasse sig de høje priser på mel.

-Det kommer til at betyde at vi må lave en prisstigning. Vi må jo følge udviklingen, så vi ikke skal lukke.

04:41 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App