¨

Genbo: Dreng fortalte om fars seksuelle overgreb og vold

Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

I retssagen mod et forældrepar fra Vestsjælland, der står tiltalt for vold og voldtægt mod fire børn vidnede en genbo i dag i retten i Næstved

- Det var den ene dreng, der sagde det. At faren tvang drengene til at holde pigerne, mens han voldtog dem. Jeg sagde ikke så meget. For hvad skal man svare til sådan noget? 

Sætningen hænger i luften i retssal 6. For hvad skal man egentlig svare, når en dreng på 14 år fortæller, at hans far voldtager hans 10-årige søster?

Retssagen mod et forældrepar fra Vestsjælland fortsatte i dag i retten i Næstved. Faren i familien er anklaget for seksuelle overgreb mod to døtre, herunder at have voldtaget den yngste datter på under 12 år, ligesom han ifølge anklageskriftet har tvunget parrets sønner til at holde datteren, mens han voldtog hende. Derudover er han tiltalt for at have gnedet sit lem mod en anden datters baller, mens han sagde “kom nu, kom nu”.

Begge forældre tiltalt for vold og mishandling

Forældrene er begge tiltalt for en lang række tilfælde af vold mod parrets fire børn, tiltalt for vold imod hinanden, mens børnene så på, og tiltalt for vold og mishandling af familiens to hunde.

De nægter sig begge skyldige og peger på den anden som personen bag vold og mishandling. 

En genbo til familien vidnede i dag i sagen. Hun kendte ikke familien særligt godt, de hilste på hinanden, når de mødtes, men havde derudover ikke meget med hinanden at gøre. Dette ændrede sig dog, da faren i familien flyttede.

- Det virkede, som om det var X (faren, red.), der var indadvendt og genert. Da han flyttede, blev moren og børnene mere åbne og frie. De ville gerne tale og lære naboerne i byen at kende, så børnene også kunne lege sammen. På den måde begyndte vi at tale sammen og efterhånden talte vi en del, fortalte genboen under sin forklaring i retten onsdag.

Læste om sig selv i avisen

Genboen fortalte om en episode, hvor to af familiens børn kom løbende over til hende. Deres mor var ked af det, og selv var de bange og urolige. Genboen troede, at årsagen til uroen skulle findes i at faren i familien var kommet tilbage, da moren i familien havde fortalt hende, at faren havde været voldelig mod hende og børnene. 

Men årsagen til uroen skulle findes i, at faren til de fire børn var blevet varetægtsfængslet og sigtet for vold og overgreb, efter at moren havde meldt ham til politiet.

Familien kunne læse om varetægtsfængslingen i avisen, og det var især moren ked af, da hun tænkte at alle naboerne måtte vide, at artiklen handlede om dem.

"Se børn, nu er jeres mors sidste time kommet"

Kort efter fortalte moren genboen om en episode, hvor faren efter hendes overbevisning havde forsøgt at tage livet af hende. Under overværelse af parrets børn havde han blandt andet - ifølge moren - taget kvælertag på moren og banket hendes hoved ind i væggen, mens han havde sagt “se børn, nu er jeres mors sidste time kommet”. I samme forbindelse havde moren fortalt genboen, at faren var sigtet for at have voldtaget den ene datter. 

- Undrede det dig, at moren, som du jo ikke kender ret godt, pludselig begyndte at fortælle dig nogle meget personlige ting?, spurgte farens forsvarer Lasse Dueholm i dag vidnet. Den spinkle kvinde fortalte, at hun ikke havde tænkt over det, men at moren til de fire børn havde virket bekymret på børnenes vegne. 

Få dage senere kom de fire børn og moren på besøg hos genboen. Her fortalte den ene dreng, at faren tvang ham og hans bror til at holde den ene søster, mens han voldtog hende, ligesom han uopfordret fortalte, at faren var voldelig overfor hele familien og havde skubbet hans søster ned ad en trappe.

I sagen skal både psykologer, skolelærere, pædagoger og naboer afhøres som vidner. Der er sat ti retsdage af, hvoraf tre og en halv dag vil være for lukkede døre. Her vil nævningene skulle se børnenes videoforklaringer.

TV2 ØST's Jessica Skovmose var i retten 23. april. Hør mere om sagen her:

03:02

Nævningesag ved Retten i Næstved drejer sig om forbrydelser mod fire børn i familie fra Vestsjælland.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App