Fugletælling begynder

Fra Skagen til Gedser vil trænede fuglekiggere den næste måned være ude med kikkerten på alle typer af natur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I den kommende måned vil fuglekiggere over alt i landet tage pulsen på vinterens fugleliv.


Det sker, når medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) gennemfører systematiske punkttællinger af fugle fra omkring 300 ruter fordelt over hele landet.


Fra ruterne tæller ornitologerne alle fugle, som de registrerer fra omkring 4000 punkter.


De cirka 200 fugletællere skal blandt andet finde ud af, hvordan småfugle som fuglekonger og gærdesmutter på bare 5-8 gram påvirkes af vintre med hårde frostperioder.


Tællingen skal også give svar på, hvor de forskellige arter af vandfugle, blishønsene for eksempel, befinder sig. Klumper de sig sammen i Danmark, eller trækker de mod mildere egne i sydvest?


DOF begyndte de systematiske tællinger af vinterfugle i 1975, så det er vinter nummer 38 med tællingerne, der finder sted på nøjagtigt samme ruter som de foregående år, oplyser biolog i DOF Henning Heldbjerg.


Der findes altså kontinuerlige registreringer af danske fugle fra en tredjedel århundrede.


- Det er sådanne lange serier af tid, der giver os ny viden og gør os i stand til at uddrage tendenser i bestandsudviklingen for de mere almindelige og vidt udbredte fuglearter.


- Det vil være stort set de samme trænede ornitologer, der udfører tællingerne, og de vil gøre det på samme tid af dagen som de andre år, siger Henning Heldbjerg.


DOF's punkttælling slutter 20. januar. Tidligere års tællinger har tydeligt vist, hvordan hårde vintre påvirker det danske fugleliv.


- De seneste kolde vintre i 1996-1997 og i 2009-2010 var hårde ved fuglekonger og gærdesmutter. Mange døde af kulde og mangel på føde. Ynglebestanden for de to arter, der er vores mindste fugle, var i bund efter disse vintre, siger Henning Heldbjerg.


/ritzau/


Nyhedsoverblik