¨

Fritidshuse kan give liv til halvtomme byer

Foto: TV ØST

Masser af tomme huse i yderområderne vil kunne sælges, hvis man måtte sælge dem som fritidshuse. Det mener landets ejendomsmæglere, som vil have kommunerne til at give flere tilladelser.

I Herritslev på Lolland står en del huse tomme.

- Efterhånden er vi en ældre generation hernede, som falder fra hen ad vejen, fortæller en af byens borgere, Bente Johannesen.

Men de huse, som den ældre generation efterlader, er svære at sælge.

Folk vil have fritidshuse
- Vi har ikke nogle købere, der vil bo her hele året, fordi skoler og indkøbsmuligheder ligger langt væk, fortæller ejendomsmægler hos Home i Nysted, Jørgen Danielsen.

Ejendomsmægleren får dog ofte henvendelser fra folk, som gerne vil købe husene som fritidsboliger, men det siger kommunen ofte nej til. Også for ofte, mener Jørgen Danielsen:

- Jeg vil gerne have det ændret sådan, at vi kan få weekendtilladelser på nogle flere af de her boliger, så de kan blive solgt og ikke bare står tomme og forfalder stille og roligt, siger han.

Helårshuse sikrer fremtiden
På sin hjemmeside skriver Guldborgsund Kommune om tilladelserne til fritidshuse:

" I byzoner, og i de i kommuneplanen nævnte afgrænsede landsbyer, meddeles der ikke samtykke til helårsbeboelsers overgang til sommerbeboelse.... Grundlaget har baggrund i et kommunalt ønske om en fortsat positiv befolkningsudvikling..."

Indbyggere siger ja til fritidshuse
Indbyggerne i Herritslev synes ellers, at det vil være fint, at de tomme huse bliver solgt som fritidshuse:

- Det er da bedre, at der flytter nogen ind, end der slet ikke er nogen her, siger Bente Johannesen. Hun bliver blandt andre bakket op af John Rasmussen:

- Jeg synes da, det vil være en rigtig god idé, fordi så får vi da vedligeholdt husene her omkring os.

03:59 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App