Forsvaret vil låne sikre mandskabsvogne

Flere soldater udstationeret fra Antvorskov Kaserne i Slagelse er blevet dræbt af vejsidebomber i Afghanistan. Forsvaret går nu tiggergang til amerikanerne for at lease eller låne mandskabsvogne, der kan modstå de afghanske vejsidebomber.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det danske forsvar går nu tiggergang hos amerikanerne i håb om at kunne få fat i en langt mere sikker mandskabsvogn af typen M-rap. Det skriver Ekstra Bladet.

Amerikanerne har aldrig brugt hverken M113 eller Piranha i krigen i Afghanistan, fordi de allerede i Irak fandt ud af, at de var særdeles sårbare over for vejsidebomber og miner.

- Forsvarets Materieltjeneste undersøger muligheden for at lease, købe eller låne M-raps af amerikanerne. Det er et køretøj, som er et specielt udviklet til at modstå vejsidebomber, siger Flemming Agerskov, chef for langtidsplanlægningen i Hærens Operative Kommando.

Han håber, at aftalen med amerikanerne falder på plads inden årets udgang, men selv hvis det lykkes, forventer Flemming Agerskov fortsat, at en del af de danske soldater skal køre i M113 eller Piranha.

- Det er vores mest udbredte køretøjer dernede, så det vil fortsat være nødvendigt at bruge dem, siger han.

Mere sikre køretøjer har højeste prioritet i HOK. På længere sigt vil forsvaret bestille en helt ny mandskabsvogn med bæltekøretøj til erstatning for den aldrende M113.

/ritzau/