Forsvaret har regnet forkert på sparekrav

Forsvarskommandoen har regnet forkert på sparekrav. Nu viser det sig, at forsvaret skal spare omkring en milliard mindre end først antaget. Det vækker undren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kort før politikerne skal svinge sparekniven over forsvaret, erkender Forsvarskommandoen, at man har regnet forkert. Faktisk skal forsvaret spare omkring en milliard mindre end først antaget, lyder det på baggrund af nye beregninger.
Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech har mørkelagt forhandlingerne, men det er kommet frem, at sparekravet
oprindeligt var på omkring tre milliarder kroner. Ifølge Ritzaus oplysninger er det tal nu faldet til omkring to
milliarder kroner. Dermed stiger udsigten umiddelbart til, at forsvaret kan beholde sine kaserner, garnisoner og kampvogne.

De nye tal vækker dog undren i forligskredsen, hvor flere er usikre på, om tallene er rigtige. Derfor skal Forsvarskommandoen svare på nye spørgsmål om forsvarets kaotiske økonomi, inden de politiske forhandlinger for alvor går i gang i de kommende uger.

På et møde den 8. juni ventes forsvarsministeren at fremlægge sit bud på besparelser. Derefter går de politiske forhandlinger for alvor i gang, og målet er at nå en aftale inden 29. juni.

Sparekravet kommer blot et år efter, at alle partier undtagen Enhedslisten blev enige om et nyt fireårigt forlig. Det er blandt andet missionen i Afghanistan og ekstraordinært store udgifter til rejser og konsulenter, der har væltet forsvarets budget.

På den baggrund er Forsvarskommandoen blevet bedt om et sparekatalog, der skal sikre ro om forsvarets økonomi. Efter politiske udmeldinger har Forsvarskommandoen opgivet idéen om at lukke fire kaserne eller tjenestesteder. Tilbage er kun - symbolsk - kasernen på Bornholm, og den vil et flertal af politikerne på Christiansborg bevare af hensyn til udkantsområdet.

Forsvarskommandoen har blandt andet også foreslået en nedskæring i værnepligten og afskaffelse af Leopard
2-kampvognene.

/ritzau/