Forsøg på at undgå togforsinkelser slog fejl

Et forsøg med at undgå fedtede skinner med sand er slået fejl. BaneDanmark spuler derfor igen skinnerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sand på skinnerne skulle mindske problemer med nedfaldne blade, men virker ikke. Derfor bliver skinnerne nu igen spulet rene, men det giver fortsat forsinkelser.

Der er nærmest garanti for forsinkede og aflyste tog, når sommer bliver til vinter og bladene falder fra træerne og gør skinnerne glade. I år er ingen undtagelse, hvor togrejsende de seneste dage har måtte finde tålmodigheden frem. Det skriver sn.dk.

Og der er ingen udsigt til bedre tider. BaneDanmark har ellers forsøgt med nye initiativer for at komme de mange forsinkelser til livs, blandt andet ved at smøre en særlig blanding af sand og klæbemiddel ud på skinnerne, fortæller trafikchef Jens Jørgen Hansen til sn.dk.

- Vi har tidligere prøvet at smøre blandt andet kystbanens skinner med en slags gel, men vi synes ikke, det gav den effekt, vi havde håbet på, siger han.

Derfor er de nu gået tilbage til at spule skinnerne rene.

- Nu højtrykspuler vi igen den her masse af blade og vand væk, som ellers gør skinnerne glatte og betyder, at togene har svært ved at accelerere og bremse, siger Jens Jørgen Hansen til sn.dk.

Men selvom der er tre særligt designede tog, som ikke laver andet end at spule skinner rene, må togrejsende fortsat væbne sig med tålmodighed, hver gang det bliver efterår.

- Når vi spuler skinnerne, mindsker det problemet, men det fjerner det ikke. Det er ligesom på en vinterdag, uanset hvor meget man fjerner sne og is fra vejene, så kommer man aldrig til at undgå kø, siger trafikchefen.

I 2014 blev 2740 tog forsinket på grund af løvfald. Problemet var størst i oktober og aftog i løbet af november.