¨

Forskning: Planter udleder metangas

Foto: TV ØST

Risø DTU laver lige nu forsøg i en bøgeskov mellem Ringsted og Sorø. Overraskende viser forskningen, at planter udleder metangas. Nu arbejder forskerne på at finde ud af, hvordan udledningen af metangassen minimeres.

Midt i mellem træstammer og grønne blade bliver natur omdannet til videnskab. I en bøgeskov mellem Ringsted og Sorø har Risø DTU nemlig opstillet avanceret udstyr, der måler biologiske udsving. Nu viser forskningen, at bladene på træerne udleder metangas.

- Hvor man tidligere har sagt, at metan kun kan laves i iltfrie miljøer, altså fx inde i maven på køer, så kan vi nu se, at der kan blive dannet metan, når der er ilt til stede, siger seniorforsker på Risø DTU Teis Nørgaard Mikkelsen, der arbejder på projektet.

Resultaterne er et forskningsmæssigt stort skridt, der ændrer opfattelsen af, hvordan metan produceres.

- Det er epokegørende, at man kan slå den kilde fast. Vi er to grupper, der har stået fast, mens en masse andre grupper ikke var i stand til at bevise det, siger Teis Nørgaard Mikkelsen.

Forskningen viser, at op mod 10 procent af det samlede metanudslip kan komme fra planter. På sigt er resultatet af forskningen noget, der kan være med til at løse jordens problemer med drivhusgasser.

- Der kan vi måske gå ind på længere sigt og begynde at se på de forskellige afgrøder og se, om der er nogen, der udsender mere end andre afgrøder. Så kan vi gå ind og vælge afgrøder efter, hvor meget metangas de udleder, siger Teis Nørgaard Mikkelsen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App