Forskere vil skyde tusindvis af sæler

Sælerne er blevet en plage i Danmark, mener forskere der vil jage det populære rovdyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Presset fra Danmarks største rovdyr, den op til 300 kilo tunge gråsæl i spidsen, på fiskeriet flere steder er nu så stort, at forskere og fiskere er enige om, at der skal gøres noget.

Ellers vil det gå alvorligt ud over især det bæredygtige og skånsomme kystfiskeri, som politikerne ellers gerne vil bevare.

Sælpesten kunne løse problemet

Mens en for stor bestand af den mindre spættede sæl flere gange de seneste årtier er skåret effektivt ned af sælpest, så er der ingen hjælp at hente der overfor den store gråsæl.

- Sælpesten ramte ikke gråsælerne. Den blev engang udryddet ved omfattende jagt og totalfredet.  Men antallet er siden vokset hastigt i den nordlige del af Kattegat, Østersøen og ved Nissum Bredning samt Vadehavet, siger sælekspert Anders Galatius fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Han mener, at vi kun har set en lille del af problemet. Og dermed mener han også, at det bliver en politisk opgave nu at afgøre, hvad der skal gøres.

Jagt bliver barsk

- Skal sælen reguleres ved jagt, skal der gås meget hårdhændet til værks. Men politikere og befolkningen kan næppe leve med, at der skal skydes tusindvis af sæler. Så der må nok findes andre løsninger. Man må blot håbe de ikke bliver halve og virkningsløse, siger han.

En anden dansk forsker med mange års erfaring fra slagsmålet mellem fiskere og skarv kalder det bekymrende, at man har nogle store bestande af fredede, men ikke-truede arter, som til gengæld er med til at presse andre arter.

- Men debatten er styret af følelser. Folk inde i byerne, hvis stemmer er mange flere og derfor vejer tungere end fiskernes, synes, sæler er søde. De glemmer, at der også er tale om rovdyr.

- Selvom det jo er uretfærdigt, at nogle rovdyr får særbehandling, fordi de har søde unger, og fordi mennesker bedre kan lide skind end skæl, siger seniorforsker Niels Jepsen fra DTU Aqua i Silkeborg.

/ritzau/


Nyhedsoverblik