¨

Forsker: Velpolstrede firmaer bør stå for sociale tilbud

Holbæk Kommune står i spidsen for det nye udbud. Alle kommuner i vores område undtagen Lolland vil sende anbringelser af unge i sociale tilbud i udbud. Foto: TV ØST

Flere kommuner vil sende anbringelser af unge med eksempelvis adhd eller en autisme-diagnose i udbud.

Kommuner, der ønsker at udlicitere anbringelser af unge i sociale tilbud, bør sikre sig mod konkurs hos den virksomhed, der skal varetage arbejdet.

Sådan lyder det fra Jakob Kjellberg, der er professor ved Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

- Man skal være sikker på, at dem, der får opgaven, også har økonomisk pondus til at kunne gennemføre den i praksis, siger han.

- Hvis der ikke er økonomisk ballast i den virksomhed, der byder, så kan den risikere at gå konkurs, og så står man selv med problemet.

Mange private aktører gået konkurs

Ifølge Jakob Kjellberg har det netop været tilfældet på blandt andet hjemmeplejeområdet, hvor mange private aktører er endt med at gå konkurs.

Det er en række sjællandske kommuner, som ifølge Information planlægger at udlicitere arbejdet med at tage hånd om de unge, der er i alderen 15 til 23 år. Alle har de enten en autisme-diagnose, adhd eller Aspergers syndrom.

Jakob Kjellberg mener, at det som udgangspunkt kan være en god idé at udbyde opgaven til private.

Især fordi der i mange kommuner ikke nødvendigvis er den fornødne specialviden til at kunne sørge bedst muligt for de unge.

Der skal være kommunal kontrol

For at udliciteringen skal fungere, kræver det dog, at kommunerne slår helt fast, hvilke type opgave de ønsker løst af de private firmaer. Samtidig skal de kunne holde opsyn med, at de får deres krav opfyldt.

- Det vil sige, at man skal kunne gå ind og sige, hvad det er for en faglighed, der skal være, og så skal der være kontrol på, om man faktisk har fået det, siger Jakob Kjellberg.

- Hvis de to forudsætninger er opfyldt, så kan privat produktion og udlicitering faktisk give rigtig god mening i mange sammenhænge.

Han ser positivt på, at formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, over for Information slår fast, at der fortsat vil være kommunalt tilsyn med de sociale tilbud.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App