Forskel på dødelighed efter lungekræft

Regionernes pakkeforløb for kræft er for alvor begyndt at virke. Det dokumenteres af den nyeste opgørelse fra Det Nationale Indikatorprojekt (NIP), som måler kvaliteten af behandlingen af blandt andet lungekræft. Dødeligheden i Region Sjælland otte procent højere end i Region Hovedstaden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tallene, der blev offentliggjort i går, viser, at patienterne bliver hurtigere undersøgt og behandlet end tidligere. Blandt andet er 81 procent - eller mere end otte ud af ti patienter med lungekræft - i live et år efter deres operation. 83 procent af patienterne henvist til et sygehus er færdigundersøgt inden for fire uger efter, at udredningen er begyndt. Det er en fremgang på 11 procentpoint i forhold til sidste års tal.

Dødeligheden i Region Sjælland er højere
Opgørelsen viser, at der er forskel mellem regionerne på, hvor mange patienter, der er i live fem år efter behandlingen. F.eks. er dødeligheden i Region Sjælland otte procent højere end i Region Hovedstaden, som er den region, hvor fleste overlever. Og færre overlever tilsyneladende i Vestdanmark i forhold til Østdanmark. Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, kalder NIP-opgørelsen opsigtvækkende.

- Den kræver, at alle regioner hurtigst muligt får analyseret resultaterne, så vi kan få iværksat de ændringer i indsatsen, der skal sikre, at patienter, uanset hvor i landet de behandles, får den mest optimale behandling, siger hun.

/ritzau/