Forbrugerråd: Ejendomsmæglere omgår loven

Ejendomsmæglere omgår loven, når de hjælper sælger med at udpege en byggesagkyndig, mener Forbrugerrådet. Rådet frygter flere fejl i tilstandsrapporterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når en sælger skal have udarbejdet tilstandsrapport "hjælper" ejendomsmæglerne i nogle tilfælde sælgeren på vej med at finde en byggesagkyndig.

Nybolig-kæden har ifølge DR Nyheder skrevet til sine butikker, at det koster sælgerne 20 procent ekstra, hvis de ikke vælger en byggesagkyndig, som mæglernes forsikringsselskab har en aftale med.

Men det er på kant med loven, mener forbrugerrådet.

- Ejendomsmægleren må ikke have indflydelse på valg af byggesagkyndig. Og det bliver omgået her, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i forbrugerrådet, til Ritzau.

Han frygter, at det giver flere forkerte tilstandsrapporter.

- Ejendomsmægleren vil have interesse i at få huset til at fremstå bedre, så det kan sælges hurtigere. Og det kan selvfølgelig give forkerte tilstandsrapporter, siger han.

SF's boligordfører, Peter Westmann, foreslår, at reglerne ændres, så sælgeren bestiller den byggesagkyndige direkte fra Erhvervs- og Byggestyrelsen.

- Dermed får vi fjernet mægler- og forsikringsbranchen. Så er der ikke indblandet interesser, når tilstandsrapporten bliver udarbejdet. Det giver forbrugeren en tilstandsrapport, de kan stole på, siger han.

Forbrugerrådet ser derimod hellere en løsning, hvor der føres mere tilsyn med de byggesagkyndige. De frygter, at SF's forslag vil ødelægge konkurrencen og gøre det dyrere for forbrugeren.

- Det nytter ikke, at man bare afskaffer det frie valg. Der skal være et frit marked, hvor man skal kunne sammenligne pris og kvalitet, siger Rasmus Kjeldahl.

Der bliver årligt lavet mellem 60.000 og 70.000 tilstandsrapporter. Erhvervs- og byggestyrelsen kontrollerer rapporterne, og hver tiende er så mangelfuld, at den medfører påtale over for den byggesagkyndige.