Forældre svigter børns tandbørstning

40 procent af danske forældre trodser Tandlægeforeningens anbefalinger og hjælper ikke deres børn med tandbørstningen, viser ny undersøgelse fra Codan Forsikring. Næsten hvert fjerde barn har huller i tænderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ifølge Tandlægeforeningen er et barn først motorisk i stand til at børste sine tænder grundigt nok, når det er 10 til 12 år gammelt. Derfor er anbefalingen til forældrene, at de skal hjælpe deres børn med tænderne, indtil de fylder mindst ti år. Men det sker bare ikke. I to ud af fem tilfælde hjælper forældrene enten aldrig eller kun sporadisk til med børnenes tandbørstning.

Tandlægeforeningen er opmærksom på problemet og kalder forældrene en "nul-huller-generation", der typisk lægger ansvaret for tandbørstningen på børnene fra sig.

- Den såkaldte "nul-huller-generation", som er vokset op med flour-skylninger i skolen, er blevet voksen. I den generation er der en tendens til at lægge ansvaret for deres børns tænder over på tandlægen; at det er tandlægen, der sørger for, at børnene ikke får huller. En del forældre i denne generation ser ikke tandbørstning som noget, de skal varetage for deres børn, fordi så få af dem selv har oplevet at have huller i tænderne, siger odontologisk konsulent i Tandlægeforeningen Birthe Cortsen og fortsætter:

- Tandplejen er stadig ofte placeret på skolerne eller kommer på skolerne, men intervallerne mellem børns tandlægebesøg er i de senere år øget. Derfor er det så meget desto vigtigere at forældrene påtager sig deres ansvar for at hjælpe børnene med tandbørstningen, indtil børnene er 10-12 år.

Børster du dit barns tænder?
Er du opmærksom på dit barns mundhygiejne? Kom med en kommentar i feltet under denne artikel.

Om undersøgelsen
Ifølge Codans undersøgelse har næsten hvert fjerde barn i alderen op til 10 år i dag ét eller flere huller i tænderne. Codans undersøgelse er foretaget af Zapera i perioden 16.-18. juni 2009 og bygger på besvarelserne fra 1018 respondenter.