Forældre i ny undersøgelse: Utrygt at sende børnene ud i trafikken

Hver fjerde forælder er ikke tryg ved at sende sit barn ud på skolevejene. Men forældrene udgør selv en fare i trafikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi kender nok alle sammen til det med at komme lidt for sent ud af døren, når ungerne skal køres i skole. Det betyder desværre, at farten indimellem bliver lidt for høj.

quote Det er en ond cirkel

Søren Ørsted Pedersen, pressechef i Rådet for Sikker Trafik 

Nye tal viser, at én ud af fire forældre i regionen ikke føler sig tryg ved at sende sit barn alene ud i trafikken til skole.

Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

- Den her undersøgelse viser, at det er antallet af biler på skolevejene, bilisternes fart og bilisternes manglende hensyn, der gør forældrene utrygge. Det er en god nyhed, at tre ud af fire er trygge ved at sende deres børn i skole, men der er stadig en fjerdedel, der ikke er, og det, synes vi, er et problem, fortæller Søren Ørsted Pedersen, pressechef i Rådet for Sikker Trafik, til TV ØST.

Ond cirkel

Det er især bilisternes fart, der bekymrer forældrene. Over halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen nævner, at bilisternes høje fart er en af årsagerne til deres utryghed. 

Og mange af bilisterne er forældrene selv.

- Det, vi hører fra politiet, er, at en del af dem, de tager i fartkontrollerne ude på skolevejene, det er forældre, der enten er for sent på den i forhold til at aflevere børn, eller allerede har afleveret børn og skal skynde sig på arbejde, siger Søren Ørsted Pedersen.

Søren Ørsted Pedersen peger på, at utrygheden risikerer at få en selvforstærkende effekt, fordi bekymrede forældre selv bliver en del af det trafikkaos, som gjorde dem utrygge.

- Det er en ond cirkel, når det utrygge trafikkaos skaber en tendens, der får forældre til at køre deres børn i skole i stedet for at lade dem gå eller cykle. Det bliver til en ond cirkel, hvor der kommer flere biler på skolevejene, hvilket skaber endnu mere trafikkaos, forklarer Søren Ørsted Pedersen, pressechef i Rådet for Sikker Trafik

Mere politikontrol

Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og kommunerne sætter for tiden ind med kampagnen ’Børn på vej’, og det betyder mere kontrol på skolevejene. 

I dag har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi eksempelvis været med til at sikre en sikker skolestart på Lille Næstved Skole.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Få ulykker

Selvom en fjerdedel af de sjællandske forældre er bekymrede for deres børns sikkerhed, så er antallet af ulykker på skolevejene heldigvis meget lavt.

- Der sker heldigvis meget få uheld og ulykker på skolevejene, og det skyldes en kæmpe indsats fra mange fronter i flere år, men opfordringen til forældrene er stadig at tage den mere med ro, siger Søren Ørsted Pedersen.