Folkeskolerne lider under fri- og privatskolernes frihed

Flere starter på fri- og privatskoler, og det kan skabe problemer for folkeskolerne. Det er dog ikke alle folkeskoler, der oplever nedgang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommerferien er slut og folkeskolerne har nu taget imod nye og gamle elever. Dog er der flere og flere børn, der ikke bliver sat af ved folkeskolerne.

I stedet parkerer forældrene bilerne ved fri- eller privatskolerne. 

Faktisk er Region Sjælland den region med den højeste andel elever i 0. klasse på fri- eller privatskoler. Her går hver femte på privat- eller friskole, mens det på landsplan er hver sjette.

Det mener formand for skolelederforeningen i Næstved afdelingen, Torben Møller Nielsen, kan være et problem for folkeskolerne.

quote Folkeskolen er vores fælles kulturinstitution, så vi skulle jo gerne have nogen fra alle samfundslag til at være i folkeskolen

Torben Møller Nielsen, Formand, Skolelederforeningen, Næstved

- Det er klart, at det har en betydning for folkeskolerne, da det primært er de ressourcestærke forældre, der tit og ofte vælger andre løsninger. Folkeskolen er vores fælles kulturinstitution, så vi skulle jo gerne have nogen fra alle samfundslag til at være i folkeskolen, siger Torben Møller Nielsen.

Elias og Emine Friskolen på røsnæs
Læs også
Friskole med succes - har fået 130 procent flere elever på et år
Elias og Emine Friskolen på røsnæs
Læs også
Friskole med succes - har fået 130 procent flere elever på et år

Mere frihed til folkeskolerne

På landsplan er der 14 kommuner, hvor mere end 25 procent af eleverne i 0. klasse på fri- og privatskole. Syv af de kommuner er en del af Region Sjælland.

Et af problemerne er, ifølge Torben Møller Nielsen, folkeskolernes mangel på frihed. 

- Det jo ikke sådan, at privatskolerne er forældrefinansieret fuldstændig. De får jo penge fra det offentlige til at drive skolerne. Men, der er ikke de samme krav, siger han og fortsætter:

- Så hvis man politisk skulle kigge på det her, så skulle man måske lige netop kigge på, at man sætter folkeskolerne fri i forhold til regler og administration. På samme måde som man har gjort med privatskolerne.

Piger Gislinge Skole
Læs også
Folkeskole får sin overbygning tilbage efter syv år
Piger Gislinge Skole
Læs også
Folkeskole får sin overbygning tilbage efter syv år

Derudover mener Torben Møller Nielsen at folkeskolerne hver dag kæmper for at skabe de bedste rammer for eleverne.

- Hver eneste dag er der medarbejdere både lærer, pædagoger og ledere, der gør en kæmpe forskel for at holde på eleverne.

Man kan ikke snyde forældrene

Nørre Alslev Skole på Falster er en af de folkeskoler, som har formået at holde på deres elever. De sidste to år har de nemlig hver måned på nær én skrevet flere elever ind, end de har sagt farvel til.

quote Man kan ikke snyde forældre her, det kan man simpelthen ikke, det bliver afsløret

Thomas Dandanell Nielsen, Skoleleder, Nørre Alslev Skole

Men ifølge Nørre Alslev Skoles skoleleder, Thomas Dandanell Nielsen, kræver det også hårdt arbejde.

- Der er ikke nogen trylletricks. Det er et langvarigt og sejt stykke arbejde, og det kræver at hele personalet støtter op om en retning og udvikling. Det kræver at skolebestyrelsen er med. Det kræver en enorm enighed indadtil, siger Thomas Dandanell Nielsen

Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Syv skoler tilbyder nu gratis morgenmad til eleverne i Vordingborg
Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Syv skoler tilbyder nu gratis morgenmad til eleverne i Vordingborg

Og den udvikling, har skabt et positivt rygte for skolen.

- Man snakker jo ved fodboldbanerne, til træning og så videre. Og den snak er blevet positiv. Men det kommer jo ikke af ingenting. Det er fordi, vi leverer varen. Og man kan ikke snyde forældre her, det kan man simpelthen ikke, det bliver afsløret, siger Thomas Dandanell Nielsen

Det primære mål er ikke at holde eleverne

Derudover har skolen også arbejdet hårdt på at nedbringe sygefraværet, hvilket nu ligger langt under Guldborgsund Kommunes gennemsnit. Dermed har skolen har haft penge til andre projekter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nørre Alslev Skole er netop i gang med at bygge en ny bevægelsespark. Det sker i samarbejde med Foreningen for Liv og Udvikling i Nørre Alslev, Nørre Alslev idrætshal samt svømmehallen. 
Nørre Alslev Skole er netop i gang med at bygge en ny bevægelsespark. Det sker i samarbejde med Foreningen for Liv og Udvikling i Nørre Alslev, Nørre Alslev idrætshal samt svømmehallen. 

Det har blandt andet ført til renoveringer, iPads til alle elever, nye møbler og et nyt bevægelsesprojekt. Men hvis man spørger Thomas Dandanell Nielsen, er det ikke billedet udad til, der er afgørende.

- Det ikke vores primære mål at holde på eleverne. Vores primære mål er at have elever i trivsel og i udvikling. Og det kan forældrene godt lure. Så kan det godt være, vi laver en bevægelsespark mellem skolen og hallen, og at det ser flot ud. Men hvis ikke vi leverer varen med elever i trivsel og i læring, så kommer de ikke, siger Thomas Dandanell Nielsen.


Nyhedsoverblik