Folk fra landet har bedre mave

En opvækst på landet med mange bakterier beskytter mod alvorlige problemer i tarmen, viser ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mennesker, der vokser op på landet med dyr, har kun halvt så stor risiko som byboere for at udvikle kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Inflammatoriske tarmsygdomme er i voldsom vækst i hele Nordeuropa.

De to mest udbredte varianter er colitis ulcerosa (tyktarmsbetændelse) og Crohns sygdom, som begge er kroniske betændelsestilstande i tarmen.

Men en landlig opvækst med dyr har altså en beskyttende virkning. Samme mønster er set hos astma- og allergipatienter.

- Det er enormt spændende, at vi nu kan se, at ikke bare allergiske sygdomme, men også mere klassiske inflammatoriske sygdomme ser ud til at afhænge af det miljø, vi udsættes for tidligt i livet, siger lektor i folkesundhed, Vivi Schlünssen, Aarhus Universitet.

Studiet viser, at personer, født efter 1952 og som tilbragte de første fem leveår i et landmiljø med dyr, er beskyttet mod tarmsygdommene i langt højere grad end de ældste personer i undersøgelsen. For den ældste gruppe ser det faktisk ikke ud til at betyde noget, om de er vokset op i by eller på land.

- Derfor tror vi, at der er en sammenhæng mellem den stigende forekomst af inflammatorisk tarmsygdom og stigende urbanisering, hvor flere og flere børn vokser op inde i byerne, siger ph.d.-studerende Signe Timm, Aarhus Universitet.

Forskerne ved, at menneskers immunforsvar færdigudvikles i de første leveår. De har derfor en formodning om, at miljøpåvirkninger har afgørende betydning herunder altså på på senere kronisk tarmsygdom.

Forskernes teori er, at kroppen er afhængig af en stor variation af mange og forskellige mikroorganismer for at udvikle et sundt immunforsvar. Og på landet er der markant flere svampe og bakterier i luft og mad sammenlignet med byen.

Flere end 50.000 danskere lider af colitis ulcerosa eller Crohns sygdom.

/ritzau/


Nyhedsoverblik