Folk efterforsker forbrydelser på Facebook

Manglende tillid til politiet får i højere grad folk til selv at efterforske forbrydelser, og her er det sociale medie Facebook et nøgleværktøj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stadig flere danskere har ikke tillid til politiets arbejde, og derfor begynder de selv at efterforske forbrydelser. En ny tendens er dukket op på Facebook, hvor helt almindelige danskere efterforsker forbrydelser i frustration over, at ordensmagten ikke gør nok for at hjælpe borgerne.

Det oplyser P4 Sjælland.

Overfaldet på festival

En af de danskere, der gik fra familiefar til online privatdetektiv, er Poul Sørensen fra Ringsted. Hans 15-årige datter blev i starten af august overfaldet med knytnæveslag på Ringsted Festival, men da han henvendte sig til politiet på festivalpladsen, fik han ikke det svar, han havde regnet med.

- Jeg henvendte mig til en betjent på festivalpladsen, da min datter var på vej op til samariterteltet. Jeg forklarede ham, hvad der var sket, men han sagde bare, at det kunne jeg bare anmelde i løbet af mandagen, siger han og fortsætter.

- Da jeg kom hjem sad jeg og tænkte på, at jeg egentlig havde regnet med, at betjenten var gået med ned til det sted på festivalpladsen, hvor min datter var blevet overfaldet. Men det gjorde han ikke, og derfor følte jeg mig nødsaget til, at bede min omgangskreds om hjælp på Facebook. Politiet gjorde jo ikke noget, siger Poul Sørensen til P4 Sjælland.

Deles med lynets hast

Siden Poul Sørensen skrev sit Facebook-indlæg i starten af august, så er indlægget delt mere end 500 gange. Blandt andet er det havnet på Facebook-siden "Efterlysninger", hvor mere end 16.000 danskere kan læse om alt fra forsvundne vielsesringe til efterlysninger af gerningsmænd.

Og netop det faktum, at en efterforskning på nettet kan deles med så mange mennesker, er i følge DRs ekspert i sociale medier, Casper Vestereng, en af hovedårsagerne til, at fænomenet nu er ved at brede sig i Danmark.

- I udlandet har man kendt til private efterforskninger på de sociale medier i et par år. Især i England har borgerne i høj grad taget det til sig, siger Casper Vestereng og fortsætter.

- En af årsagerne til, at det er blevet så populært i England er at mange almindelige borgere har kunnet se, hvor succesfuldt en efterforskning på Facebook er. Derfor tænker mange, at når der sker en forbrydelse hos os, så efterforsker vi det via de sociale medier.

Find de møghvalpe

Og Poul Sørensen fra Ringsted er da også langtfra den eneste dansker, der har indledt sin egen politiefterforskning på nettet. Det vrimler nemlig med statusopdateringer på Facebook, hvor helt almindelige borgere leger privatdetektiver.

"Til rette vedkommende. Du påkørte min datter i går, og derefter forlod du hurtigt stedet. Du efterlod et barn, du lige havde påkørt. Jeg håber der er nogen, der ved hvem du er."

"Hjælp os med at finde de MØGHVALPE der i nat stjal vores Suzuki Grand Vitara, og til sidst smadrede den med store sten. DEL! DEL! DEL!"

Sådan ser bare nogle af eksemplerne ud, hvor borgere selv efterforsker forbrydelser.

P4 Sjælland har været i kontakt med ophavsmændene til ovenstående statusopdateringer, og fælles for dem alle er, at de er skrevet i frustration over politiets manglende muligheder eller interesse for at opklare forbrydelserne.

Vi kan indlede et samarbejde

Borgernes kritik af ordensmagtens arbejde preller dog af på landets øverste politimyndighed.

Hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter ser man nemlig ikke noget problem i, at danskerne selv indleder en efterforskning på Facebook. Det kan nemlig være med til at lette politiets arbejde, hvis borgerne selv har deltaget aktivt, siger vicepolitiinspektør Henrik Framvig.

- I den udstrækning, at det kan gøres uden at skade en eventuel gerningsmand, så kan det kun være en fordel i et efterfølgende opklaringsarbejde.

Derfor ser vicepolitiinspektøren store muligheder i den nye tendens. Han mener nemlig, at borgerne kan indlede et decideret samarbejde med politiet, hvis de har været udsat for en forbrydelse.

- Man kunne jo gøre det sådan, at borgerne selv fremskaffede nogle oplysninger via de sociale medier. Efterfølgende kunne man så gå til politiet, hvor man forklarede, at man havde fundet ud af det og det, siger han og fortsætter.

- Med de oplysninger kunne politiet så tage sig af den professionelle del af forretningen, hvor der skulle anholdes og afhøres en gerningsmand, siger Henrik Framvig til P4 Sjælland.

Glem det!

Men den tanke kan Rigspolitiet godt glemme alt om. Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), er nemlig langt fra enig med Henrik Framvig.

- Jeg synes, politiets holdning signalerer, at der er en slags A og B kriminalitet. Der er sager, som politiet nok skal tage sig af, og så er der andre sager, som borgerne selv skal tage sig af, siger hun til P4 Sjælland.

Og den holdning vil Karina Lorentzen ikke acceptere. Derfor vil hun nu tage sagen op i Folketinget.

- Det er helt klart, at vi bliver nødt til at gå i dialog med politiet, når de kommer med budskabet om, at borgerne godt kan lave private efterforskninger, siger hun og fortsætter.

- Jeg mener, det er en farlig vej at gå. Derfor kalder den her sag på, at vi må have en diskussion om det i politiforligskredsen, når vi mødes næste gang, siger Karina Lorentzen til P4 Sjælland.