Fodbold gavner mænd med kræft

Forskning viser, at mænd med kræft har stor gavn af at spille fodbold. Vordingborg IF laver nu et særligt fodboldhold for mænd med kræft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stort forskningsprojekt viser, at fodbold styrker både muskler og humør hos mænd med kræft. Det skriver DR Sjælland.

Regelmæssig motionsfodbold har en særdeles gavnlig effekt på mænd, der lider af prostatakræft.

Det er den foreløbige konklusion på et stort forskningsprojekt blandt 57 mænd, der alle har deltaget i FC Prostata, et fodboldprojekt som Rigshospitalet og Institut for Idræt ved Københavns Universitet har stået bag.

Mændene blev delt i to grupper, én der spillede fodbold og én der ikke gjorde.

- De mænd, som har deltaget i fodboldgruppen, har øget deres muskelmasse og deres samlede styrke i benene, sammenlignet med de mænd, som ikke har spillet fodbold, siger lederen af projektet, seniorforsker på Rigshospitalet, Julie Midtgaard, til DR Sjælland. Men det var ikke det eneste.

Fodboldtræning øger både kondition og muskelstyrke i højere grad end eksempelvis løbetræning, og samtidig er der også det sociale aspekt ved at tilbringe tid sammen med andre mænd, der kæmper med den samme sygdom og de samme problemer.

- Det betyder, at deres omgang med hinanden bliver præget af leg og positiv konkurrence. Det er noget, som dels kamuflerer, hvordan de anstrenger sig fysisk, og hvor de også formår at udtrykke sig følelsesmæssigt på en anden måde end i andre genoptræningsforløb, konkluderer Julie Midtgaard.

Jørgen Nielsen fra Næstved er en af de mænd, der har deltaget i forsøget med tre gange ugentlig fodboldtræning.

- Jeg havde aldrig spillet fodbold før. Men det har styrket både kondition og selvværd og har været sjovt at deltage i. Jeg har virkelig nydt det, siger Jørgen Nielsen.

Erfaringerne med FC Prostata er så gode, at forskerne på Rigshospitalet sammen med DBU og Kræftens Bekæmpelse nu vil skabe flere fodboldtilbud for kræftoverlevere over hele landet.

- Målgruppen bliver ikke bare mænd med prostatakræft, men alle mænd, der enten har eller har haft kræft, siger Julie Midtgaard.

Som den første breddeklub i Danmark etablerer Vordingborg IF i samarbejde med kommunens sundhedsområde og Region Sjælland således et særligt fodboldtilbud for mænd med kræft. Der er træningsstart ved klubhuset på Morten Olsens Allé torsdag den 3. april klokken 16.

/Ritzau/