Flygtninge får ikke råd til tre måltider om dagen

Ifølge en ny rapport vil flygtninge på den nye integrationsydelse ikke have råd til mad tre gange om dagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

20.000 voksne og børn skal fra september næste år leve af den nye, lave integrationsydelse, som Venstre-regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative forhandlede på plads i juli i år.

Fattigdommen i Danmark vil vokse, og at hver tredje flygtning vil formentlig ikke have råd til at spise tre måltider om dagen. Det er en af konklusionerne i den nye sociale årsrapport, som Center for Alternativ Samfundsanalyse (Casa) står bag, skriver Kristeligt Dagblad.

Analysen peger også på, at hver fjerde flygtning ikke vil kunne købe lægeordineret medicin, mens flere end halvdelen ikke får råd til at gå til tandlæge.

Finn Kenneth Hansen, som har udarbejdet den sociale årsrapport, siger, at der er ved at "ske en udhuling af den gedigne danske socialpolitik".

- Socialpolitik er i stigende grad blevet et instrument til at få folk i arbejde. Derfor må vi spørge, om samfundet stadig giver en tryghed, når mennesker rammes af noget uforudset, siger Finn Kenneth Hansen til Kristeligt Dagblad.

Den nye integrationsydelse kan ses som en genindførelse af den starthjælp, som den tidligere borgerlige regering indførte i 2002, og som Thorning-regeringen afskaffede i 2012.

Analysen bygger derfor på forskningsresultater og erfaringer fra perioden med starthjælp. 

Integrationsydelsen skal gives til indvandrere og andre, som har opholdt sig i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år, i stedet for kontanthjælp.

Beløbet ligger cirka på niveau med SU'en, men varierer alt efter familiens størrelse og familiemedlemmernes alder.

      /ritzau/