Flest omkommer i brande i Region Sjælland

Region Sjælland er den region i landet, hvor flest omkommer i brande. Sidste år omkom 16 mennesker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste år mistede 16 personer livet i en dødsbrand her i regionen.

Det gør Region Sjælland til den region i hele landet, hvor der sker flest dødfald på grund af brand. For Poul Malmgren i Eskilstrup på Falster kom det ekstra tæt på. En juni nat i 2016 brød en brand ud hos underboen.

En 70-årig mand omkom i ulykken, men det kunne være gået endnu værre. Poul Malmgren var ikke hjemme, da branden brød ud. Han frygter, at branden også kunne have kostet ham livet.

- Hvis jeg havde været hjemme, er jeg sikker på, at jeg ikke havde været her i dag. Det er tørre kendsgerninger, siger Poul Malmgren, overbo til den afdøde.

Det kan ramme hårdt, når man har været helt tæt på en dødsbrand, og for Poul Malmgren har den tragiske begivenhed sat sig sine spor.

quote Det er ikke noget, jeg er stolt af, at vi har så høj en statistik. Jeg ville gerne være den foruden

Morten Andersen, forebyggelseschef hos Lolland-Falster Brandvæsen

- Det første stykke tid bagefter, havde jeg det lidt mentalt dårligt. Når du pludselig får noget meget tæt på livet, tænker du, at her i weekenden kunne du have mistet livet, fortæller Poul Malmgren.

Rygning en af årsagerne

Rygning formodes at have været årsagen til branden i Eskilstrup . Og hvis man spørger hos Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, er rygning en af de hyppigste årsager til dødsbrande i hjemmet.

- Tit og ofte er det rygere, der lider branddøden, og så har det selvfølgelig også en social slagside, sådan at ældre mennesker eller folk med alkohol- og stofproblemer er særligt udsatte, siger Erik Andersen, brandchef Midt- og Sydsjællands Brand & Redning til TV ØST.

Lolland og Falster hårdt ramt

Lolland-Falster er et af de steder, der har været hårdest ramt af dødsbrande. Fem personer omkom i brande sidste år. Det er en statistik, de er kede af hos brandvæsnet på Sydhavsøerne. 

- Det er ikke noget, jeg er stolt af, at vi har så høj en statistik. Jeg ville gerne være den foruden, siger Morten Andersen, forebyggelseschef hos Lolland-Falster Brandvæsen.

- Vi arbejder hårdt på at få den nedbragt, tilføjer han, gerne til nul. Det skal egentlig være vores mål. 

En af de bedste ting, man kan gøre for at sikre sig selv, er at have en røgalarm i hjemmet. Men der også en række andre gode råd, her kan du se de tre vigtigste i nedenstående video.