Flertal vil have grænsekontrollen gjort permanent

Halvdelen af danskerne vil have gjort kontrollen ved de danske grænser permanent. Den anden halvdel siger nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Folkeparti vil gøre den midlertidige kontrol ved grænserne permanent for at begrænse antallet af asylansøgere og risikoen for terror.

Men danskernes holdning til en permanent grænsekontrol er delte, viser en måling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten.

46,3 procent af de adspurgte svarer, at de ønsker at gøre ordningen permanent, mens 45,5 procent siger nej tak.

Foretaget før terrorangreb

Målingen er foretaget i slutningen af november og begyndelsen af december. Det er altså før angrebet i Berlin, hvor en gerningsmand torpederede et julemarked og dræbte 12.

Den formodede gerningsmand flygtede efterfølgende over flere landegrænser og blev stoppet natten til fredag af en politipatrulje i den italienske by Milano, hvor han blev skudt og dræbt.

Netop efter den hændelse, hvor den mistænkte bag angrebet formåede at krydse flere grænser uhindret, mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, at tankerne "om det grænseløse Europa må droppes".

- Vi har fået antallet af asylansøgere begrænset i 2016, og der er blevet stoppet mange ved grænsen, der ikke har haft papirerne i orden. Der er derfor et klart krav fra os, at kontrollen bliver gjort permanent, siger han til Jyllands-Posten.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført for knap et år siden 4. januar 2016. Kontrollen er blevet forlænget af flere omgange, og senest i november valgte regeringen at forlænge kontrollen frem til 12. februar i det nye år.