Flertal vil give mere støtte til naboer til vindmøller

Aftale vil give vindmøllenaboer mulighed for salg og mere kompensation, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Partierne bag den store energiaftale fra 2018 har lavet en ny aftale om støtte til naboer til nye vindmølleparker.

Den nye aftale skal give naboer til vindmøller og solcelleparker bedre mulighed for enten at sælge eller få økonomisk støtte. Samtidig vil kommuner blive kompenseret mere.

Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen (S) efter tirsdagens forhandlinger.

- Vi er glade for at præsentere en aftale, hvor det for fremtiden bliver mere attraktivt at være nabo til vindmøller og solcelleanlæg.

Stevns Klint
Læs også
København vil bygge kæmpevindmøller ud for Stevns
Stevns Klint
Læs også
København vil bygge kæmpevindmøller ud for Stevns

- Vi har i Danmark brug for at reducere CO2-udledningen, så vi har brug for flere vindmøller. Og vi ved, at det samtidig ikke altid er lige sjovt at være nabo til. Så det gør vi noget ved nu, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Skal kunne sælge boliger eller få pose med penge

Aftalen giver økonomisk støtte til kommuner, der får opstillet vindmøller og solcelleparker.

Derudover betyder aftalen, at naboer til nye vindmølleparker og solcelleparker skal kunne sælge deres bolig til dem, der opfører vindmøllerne. Ønsker naboerne ikke det, vil de kunne få en kontant, skattefri godtgørelse.

Vindmøller
Læs også
Landvindmøller må være større - men antallet skal ned
Vindmøller
Læs også
Landvindmøller må være større - men antallet skal ned

- Vi forpligtiger nu opstilleren til at købe naboernes bolig - alternativt får de en check. Og så får kommuner en pose penge, som de kan bruge til deres aktiviteter.

- Så vi er glade for en bred aftale, der understøtter udbygningen af den grønne omstilling, siger Dan Jørgensen.

DF: Afgørende borgere føler sig hørt

De nye regler vil gælde for nye projekter, der bliver startet fra 2020. Der er tale om en meget bred aftale, der får positive kommentarer med sig fra begge sider af Folketinget.

- For Venstre har det været særligt vigtigt, at de folk, som kommer til at bo op ad en mølle, nu selv får større mulighed for at vurdere, om de synes det støjer for meget, og ikke med det samme skal beslutte sig, om de vil søge kompensation, skriver Venstres klima- og energiordfører Thomas Danielsen om aftalen, mens SF's klimaordfører Signe Munk skriver:

Havvindmøller
Læs også
Sverige advarer mod kystnære havvindmøller i Storebælt
Havvindmøller
Læs også
Sverige advarer mod kystnære havvindmøller i Storebælt

- Det er rigtig godt, at naboer til vindmøller kan se, at de får noget kontant ud af den grønne omstilling. Den grønne pulje til kommunerne vil betyde, at byrådene får penge til at gøre godt med, når de giver plads til opstilling af vindmøller eller solceller.

Dansk Folkepartis miljøordfører, René Christensen, skriver:

- Det er afgørende, at borgere føler sig hørt og har mulighed for at få en kompensation.

- Fremtidens vindmøller kommer til at blive markant større end vi hidtil har været vant til, og det vil give større gener. Derfor er det vigtigt, at borgerne kan få mulighed for en kompensation og til også først at behøve at tage stilling, når anlægget er sat op, skriver han i en kommentar.