¨

Flere unge glemmer kondomet

Foto: TV ØST

Mens antallet af klamydiatilfælde er faldet på landsplan, så er der sket en lille stigning her i landsdelen. Vi spurgte de unge på EUC i Næstved om sygdommen.

De fleste har hørt om klamydia.

- Jeg har venner, der har prøvet det. Jeg har ikke selv haft det, fortæller Michelle Larsen fra Kettinge på Lolland.

- Jeg har haft det. Jeg tror, det er et halvt år siden, fortæller Camilla Drejer fra Næstved.

Havde klamydia i syv år
Begge piger går på EUC Sjælland i Næstved. Her er flere af de unge ret gernerte over at tale om klamydia, men det viser sig at mange kender nogle, der har haft sygdommen.

Kristina Filholm har endda en veninde, der blev opereret for det.

- Det ville have gjort, hun ikke kunne blive gravid engang, så det var meget heldigt, de opdagede det, siger hun og fortsætter:

- Hun vidste simpelthen ikke, hun havde det. Hun nåede at rende rundt med det i syv år. Det skræmmer da lidt.

Stor forskel i landsdelen
Samlet set er antallet af klamydiatilfælde steget i vores landsdel. Det ene yderpunkt er Næstved - her blev 30,1 unge pr. 1000 i aldersgruppen testet positiv for klamydia sidste år.

Det andet yderpunkt er Stevns, hvor kun 16,1 ud af 1000 blev testet positiv for klamydia.

I Næstved Kommune mener sundhedskonsulent, Mie Majgaard, at det er for tidligt at kokludere, at de unge i Næstved opfører sig meget anderledes end andre unge.

For få klamydiatal
- De her tal er kun blevet opgjort i to år. Der skal nogle flere tal til, før vi kan se, om der er noget særligt, der gør sig gældende for Næstveds unge, fortæller hun.

Kommunen har siden 2007 uddannet unge til at tage ud på kommunens ungdomsuddannelser og fortælle andre unge om deres oplevelser med bl.a. sexsygdomme. Og den indsats kan måske være årsagen til stigningen i klamydiatilfældene:

- Det øgede fokus på forebyggelse indenfor sex og sundhed kan jo betyde, at flere får taget en klamydiatest, og at der derfor er sket en stigning i Næstved Kommune, konstaterer Mie Majgaard.

"Det er vel dumhed"
På EUC Sjælland er forklaringerne mange, når man spørger til, hvorfor folk får klamydia. Og lige så mange holdninger til det.

- Jeg ved det ik', det er vel dumhed, siger Michelle Larsen.
- Det er ikke noget, man spøger med. Og hvis dem, der har det, bærer smitten videre, så er det endnu mere uacceptabelt, siger Kristina Filholm.

03:01 Luk video

Klamydia

  • Klamydia kan give betændelse i bitestiklerne, kronisk underlivsbetændelse, graviditet uden for livmoderen eller i værste tilfælde sterilitet.
  • I vores landsdel blev i alt 2.191 unge mellem 15 og 29 år testet positiv for klamydia i 2010, det steg sidste år til 2.206.
  • På landsplan faldt antallet af nye klamydiatilfælde fra 27.932 i 2010 til 26.617 i 2011

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App