¨

Flere styrter på mountainbike

Foto: TV ØST

Det er blevet mere populært at køre på mountainbike. Det mærker de blandt andet på Holbæk Sygehus, hvor flere kommer ind med skader efter styrt.

På fire år er antallet af sygehusbehandlinger af mountainbike-cyklister fordoblet. Det viser en analyse fra Fyn, hvor 35 fynboer sidste år blev behandlet efter et styrt på mountainbike.

Samme tendens oplever de på Holbæk Sygehus:

- Der kommer flere ind, der er faldet på mountainbike, og det er jo som regel mere voldsomme skader de har, end det vi ser ved andre idrætsgrene, fortæller Ole Maagaard, der er ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Holbæk Sygehus.

Risikabel, men god motion
De skader, Ole Maagaard ser, er typisk skader sket på ryg, hoved og skuldre. Men på trods af det stigende antal ulykker vil han ikke advare folk mod at køre på mountainbike:

- Nej, det synes jeg ikke. Man skal være glad for, at der er folk, der motionerer, for det er meget bedre på sigt, at folk er i god fysisk form, end at de bliver skræmt fra at dyrke motion, siger han.

Sådan kører du sikkert
Hvis man vil undgå ulykker på mountainbike, er der en række forholdsregler, man kan tage. Mountainbike- og motionscykelkonsulent, Steen Dalum fra DGI giver føgende råd:

 

Få vejledning

  • Kurser - lær at køre på mountainbike. Du kan hente gode råd og finde kurser på www.vorespuls.dk

Ordentlig beklædning:

  • Handsker - de kan beskytte mod skarpe pinde, torne osv., hvis du vælter.
  • Hjelm - vælg en cykelhjelm, der er godkendt
  • Briller - de beskytter dine øjne mod grene, der stikker ud på stien
  • Cykeltrøje - vælg en med stød-puder på skuldre og albuer

Dæk

  • Korrekt dæktryk - mange kører med for højt dæktryk, hvilket giver et dårligt vejgreb. En god tommelfingerregel er, at hvis du presser begge tommelfingre ned på dækket, så skal du kunne presse dækket næsten helt i bund.
  • Dækmønster - kører du på jord- og grusstier er det godt at vælge et groft dækmønster. Hvis du kører med dæk, hvor der næsten ikke er  afstand mellem knopperne, så sætter jord og mudder sig nemmere fast og gør, at dækkene glider.

Cykel

  • Opsætning - få sat sadel og styr i rigtig højde og sørg for det rigtige tryk i forgaflen. Bremser og gearsystem skal være i orden og virke optimalt.

03:11 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App