Flere skoler vil have mad

Der kan være skolemad på vej til flere elever. Flere kommuner overvejer, om de skal tilbyde en ordning fra næste skoleår.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere af landets kommuner vil tilbyde mad til børnene, når de fra næste år skal blive længere tid i skole.

Eleverne i folkeskolen skal sikres et måltid mad, når de fra næste år får en længere skoledag.

København, Aalborg og Aarhus arbejder nu på forslag til, hvordan en madordning kan se ud.

- De små børn skal jo gå i skole til klokken 14, de store op til 15-15.30. Der kan madpakken altså godt blive lidt kedelig, siger Thomas Medom, formand for Børne- og Ungeudvalget i Aarhus Kommune.

Rabatordning til nogle familier

Ordningen skal være frivillig og betalt af forældrene. Men Thomas Medom forestiller sig, at der skal være en rabatordning til familier, der vil få svært ved at betale.

Også Aalborg Kommune er i gang med at udarbejde et forslag, og i København ser der allerede ud til at være flertal.

Andre kommuner er positivt stemt, selvom de ikke er nået så langt. Både i Slagelse, Mariagerfjord, Jammerbugt og Sorø Kommuner vil man overveje lignende tilbud.

Betaling er nødvendig

I forvejen har omkring halvdelen af Danmarks folkeskoler en madordning. I Odense kan eleverne købe mad på alle kommunens skoler, og det er tilstrækkeligt for Tim Vermund (S), medlem af Børne- og Ungeudvalget.

- Tiden er ikke til gratis madordninger. Hvis vi havde penge i overskud, ville jeg i stedet foretrække at bruge dem på mere undervisning.

Risikerer at forværre

Men ifølge lærer og sundhedskonsulent Frede Bräuner er flertallet af de nuværende madordninger ikke gode nok. Alt for ofte består udvalget af pølsehorn, pizzastykker eller sandwich lavet af dårligt brød.

- Madboderne risikerer at gøre ondt værre, fordi forældrene holder op med at smøre madpakker og i stedet give børnene penge med, siger Frede Bräuner, der har undersøgt sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne.

- Uden mad kan eleverne ikke koncentrere sig om at lære, og så får de ingen glæde af reformen.

/ritzau/