¨

Flere skal vælge håndværkervejen

Foto: TV ØST

Faglige uddannelser skal styrkes på mange områder for at undgå mangel på dygtige håndværkere, siger minister.

Truende mangel på faglært dansk arbejdskraft og udflytning af virksomheder skal afværges ved både at gøre det mere interessant for de unge at tage en faglig uddannelse og ved at gøre de unge, der søger uddannelserne, dygtigere allerede i folkeskolen.

Sikre på praktikplads
Det mener undervisningsminister Christine Antorini (S) på baggrund af en ny analyse fra Dansk Metal, der spår fremtidig stor mangel på faglærte som smede, elektrikere og industriteknikere.

- Det er helt afgørende, at vi får mange flere unge til at søge erhvervsuddannelserne, siger Antorini.

- Den brede praktikpladsaftale, vi lavede før jul, sikrer, at de unge, der bliver optaget, er sikret, at de også kan gennemføre en praktik enten i en virksomhed eller på et af praktikcentrene, der er oprettet på alle erhvervsskoler.

Er uafklarede
Desuden vil regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter de nærmeste måneder se på en bedre tilrettelæggelse af erhvervuddannelserne.

- Når vi gerne vil have, at flere unge vælge en faglig uddannelse efter 9. eller 10. klasse, skal vi tage højde for, at mange elever er uafklarede om, hvilken retning de vil gå.

Mere for de dygtige
En mulighed er en bredere indgang, så de unge kan prøve flere uddannelser af, siger ministeren og fortsætter:

- Samtidig skal vi overveje nogle højniveauspor, så en ung, der vælger en erhvervsskole, både kan få en håndværkeruddannelse eller et højniveauhåndværkerspor, så der også er noget for de rigtigt dygtige.

- For det er sådan fremtidens arbejdsmarked ser ud for de faglærte.

Ikke for de "dumme"
Ifølge undervisningsministeren skal det være slut med at tale erhvervsuddannelserne ned og sige, de er for dem, der ikke kan noget som helst andet.

- Men samtidig har vi med en styrket indsats i folkeskolen taget fat på at sikre de basale kundskaber, så alle ansøgerne til erhvervsuddannelserne kan skrive og regne, siger ministeren.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App