¨

Flere skal gøre som University College Sjælland

Foto: TV ØST

Bacon, insulin og vindmøller skal følges af uddannelse som fremtidens danske eksporteventyr, mener regeringen. Et forbillede er University College Sjælland. Det skriver Kristeligt Dagblad.

En ny eksportvare skal sikre Danmark milliarder i fremtiden, nemlig lange og mellemlange videregående uddannelser, mener regeringen. Derfor skal flere udenlandske studerende til Danmark, og der skal indgås flere aftaler med andre lande om uddannelsessamarbejde og salg af uddannelseskoncepter.

- Vi har mulighed for at tage del i et eksporteventyr i milliardklassen, skriver tre ministre, uddannelsesminister Morten Østergaard (R), børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i en fælles kronik.

Gode kontakter i Vietnam
Ifølge ministrene er der især inden for de mellemlange professionsuddannelser et stort uudnyttet potentiale.

Et eksempel på et dansk uddannelses-eksporteventyr er professionshøjskolen University College Sjælland, som har etableret gode kontakter i Vietnam.

- Efterhånden er vi flere professionshøjskoler, som har fodfæste i Vietnam. Vi sælger ikke hele uddannelser, men programmer inden for både lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne, fortæller rektor Ulla Koch.

Ikke rundt om hjørnet
Hun understreger, at University College Sjællands økonomiske gevinst er begrænset. Men hun er enig i, at der er et potentiale.

Palle Rasmussen, uddannelsesforsker og professor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, ser også visse muligheder, men tror ikke, at milliard-eksporteventyret ligger lige rundt om hjørnet.

- Jeg er enig i, at professionsuddannelsernes måde at kombinere det praktiske og teoretiske på rummer nogle kvaliteter, andre lande kunne lære af. Men det er også en barriere, at disse uddannelser er meget danske i deres måde at tænke på, siger han.

 /ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App