Flere S-borgmestre får det svært

7 af regionens 12 kommuner har socialdemokratiske borgmestre. Ifølge en analyse i Politiken får 2 af dem svært ved at blive genvalgt ved kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politikens analyse bygger på en model hvor man blandt andet regner på, hvor mange socialdemokratiske stemmer, der er i kommunen og hvor god borgmesteren er til at samarbejde på tværs af partiskel. 

Og ifølge den analyse så er det især op ad bakke for Faxes borgmester Knud Erik Hansen. Han har efter beregningen kun 1 procents chance for igen at kunne hænge borgmesterkæden om halsen efter kommunalvalget den 19. november.

Også Lis Tribler fra Slagelse får det svært. Modellen giver hende 29 procents chance for at generobre posten.

Alle 7 borgmestres vinderchancer


Her følger alle 7 socialdemokratiske borgmestre vinderchancer. Men hvordan det faktisk kommer til at gå afgøres som bekendt først ved kommunalvalget den 19. november. 

Lolland: Her har socialdemokraternes nye borgmesterkandidat Holger Schou Rasmussen 92 procents chance for at blive valgt efter den siddende borgmester Stig Vestergaard, der trækker tilbage ved valget.

  • Næstved: Carsten Rasmussen - 89 procents chance for at få posten igen.
  • Sorø: Ivan Hansen - 81 procents chance.
  • Vordingborg: Har 70 procents chance for igen at få socialdemokrat ved styrepinden, selv om borgmester Henrik Holmer ikke genopstiller.
  • Odsherred: Thomas Adelskov har ifølge Politiken 69 procents chance for at få endnu en periode som borgmester
  • Slagelse: Lis Tribler har 29 procents chance. 
  • Faxe: Her er Knud Erik Hansen altså i bund - med kun 1 procents chance for genvalg.

Landspolitikken smitter af

Kommunalvalget bliver også kaldt Helle Thorning-Schmidts midtvejsvalg, og der er ikke nogen tvivl om at landspolitikken smitter af på kommunalvalget. De socialdemokratiske borgmestre som Poltiken har talt med er dog ikke bekymrede.

- Det er ikke sådan at jeg bare slår hælene sammen og siger at det hele går godt, men jeg forstår omvendt godt deres situation, siger borgmester Carsten Rasmussen fra Næstved, der mener at regeringens kurs med besparelser på statsbudgettet har været nødvendig.