¨

Flere politikere får dobbelt løn

Foto: TV ØST

De politikere, der både sidder i folketinget og i et kommunalt byråd, kan tjene over en million kroner om året. Det gælder også politikere her fra regionen.

Det er ugebrevet A4, som har kortlagt de danske politikeres dobbeltarbejde. Konklusionen er, at de politikere, der har sig en taburet både i folketinget og i et byråd, kan ende med en samlet løncheck, der tilsvarer en ministerløn.

Kortlægningen gælder samtlige at de 25 politikere, der sidder på et såkaldt dobbeltmandat. Eksempelvis kan René Christensen, der sidder i byrådet i Guldborgsund for Dansk Folkeparti, ifølge ugebrevet hæve i omegnen af en million kroner om året. Lige efter i lønsstørrelse følger Villum Christensen (LA) fra Slagelse, Henrik Høegh (Venstre) fra Lolland Kommune og Karsten Nonbo (Venstre) fra Næstved. De tjener alle lige knap en million kroner om året. 

De opgjorte vederlag er erhvervet via aktindsigt i de enkelte politikeres kommunale vederlag og honorarer og fra kommunernes egne hjemmesider samt oplysninger fra Folketinget om vederlag til folketingsmedlemmer.

Vælgerne vil ryste på hovedet

Det kommer bag på valgforsker på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet professor Rune Stubager, at politikere med en stol i både Folketinget og en kommunalbestyrelse tjener over en million kroner om året.

- Det er nye oplysninger for mig, at dobbeltmandaterne tjener så godt, og jeg tror også, at det vil være nyt for vælgerne, at beløbene er så høje, siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

Også valgforsker på Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær mener, at en del vælgere vil ryste på hovedet over, at politikere med arbejde både på Christiansborg og byråd tjener over en million kroner.

- Mange vælgere vil blive ekstra skeptiske over for dobbeltmandater, når de hører om størrelsen af deres vederlag. Men andre vælgere mener, at det kun er rimeligt, at politikere får en god løn for at arbejde benhårdt, siger han til Ugebrevet A4.

Christian Elmelund-Præstekær pointerer, at der ikke er noget hemmeligt ved størrelsen af vederlagene, og at mange vælgere tilsyneladende sagtens kan leve med politikernes millionindkomster, siden de sætter kryds ved dobbeltmandaterne.

- Det gælder om at passe sit arbejde

En af løntopscorerne mener, at det giver mening, at de politkere med et ekstra hverv, også får ekstra i lønningsposen. 

 - Det er da et højt niveau, men jo mere man arbejder, jo mere tjener man. Sådan gælder det også alle andre, der har to jobs, siger René Christensen fra DF, og fortsætter:

- Når det kommer til dobbeltmandaterne, så er det vigtigste, som jeg ser det, at man så også passer sit arbejde. Jeg er selv en af dem, der har mindst fravær. Og de, der sidder begge steder og har masser af fravær - de kan ikke være det bekendt, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App