Flere og flere får bil i landkommuner

Andelen af husstande, der har bil, vokser. Især i Holbæk og Lolland Kommune er antallet af biler steget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For danskere, der bor uden for de store byer, er det ofte en del af hverdagen, at der er mange kilometer til både arbejdet og børnenes skole og fritidsaktiviteter. Derfor holder der langt oftere en bil i garagen i landkommuner end i byerne, og den tendens bliver mere udpræget.

Det viser en ny Momentum-analyse på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

I 2007 havde 58,8 procent af husstandene i Danmark adgang til en bil. I 2015 var det steget til 60,3 procent, og de største stigninger er sket i land- og yderkommuner. 

I Region Sjælland er det især Holbæk og Lolland, der har haft de største stigninger på henholdsvis 3,1 og 2,7 procentpoint.

Årsagen til de store stigninger i landkommunerne kan især forklares med, at behovet for at have en bil er større i landområderne end i byerne. Det mener Mogens Fosgerau, professor på Institut for Transport ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

- Hvis man bor i hovedstadsområdet eller de andre store byer, så er afstandene typisk kortere, og cyklen er relevant for mange flere ture end på landet. I store byer har man også et fintmasket kollektivt trafiknet, som man ikke har på landet. Samtidig er det dyrt og besværligt at parkere bilen i byen, så den bliver mindre attraktiv, siger Mogens Fosgerau til Momentum.

 


Nyhedsoverblik