Flere landmænd søger krisehjælp

Hundredvis af landmænd søger om hjælp til at håndtere kriser - ikke kun de økonomiske, men også sociale og personlige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I det seneste år er antallet af henvendelser til Dansk Landbrugsrådgivnings gratis krisetelefon steget med 28 procent - og over 50 procent flere landmænd benytter sig af erfaringsgrupper, hvor de kan mødes og dele erfaringer med andre landmænd. Den stigende interesse er et tegn på, at landbruget er inde i en stor krise, siger Bodil Jensen, der er projektleder for kriserådgivningen, til DR Sjælland:

- Krisen i landbruget, som blandt andet er skabt af Ruslands importforbud og de lave afregningspriser på mælk og svinekød, betyder at mange mælke- og svinebedrifter kører med underskud, og det skaber et meget stort pres på landmændene, siger hun.

Indtil nu er 15 erfa-grupper, hvor landmændene kan udveksle erfaringer, startet op rundt omkring i landet.

Et andet syn på hverdagen

Grupper er i det hele taget en god måde for landmændene at udveksle erfaringer på. Det mener landmand Rasmus Poulsen fra Fårevejle i Nordvestsjælland. Han er selv med i en økonomisk erfa-gruppe, hvor han mødes med en håndfuld andre landmænd flere gange om året for at udveksle idéer og vende de udfordringer, han møder på sin vej.

- Det med at få et andet syn på ting, man tumler med i hverdagen, det er virkelig noget, jeg kan bruge. Som landmand bruger man meget tid hjemme på bedriften og passer dyrene og markerne, og så er det rigtig godt at få nogle inputs udefra, siger han til DR Sjælland.

I alt har 600 landmænd benyttet sig af af hjælpen siden tilbuddet startede i 2012. Landbrugets krisehjælp har for femte år i træk fået penge til at støtte de kriseramte landmænd i 2016.

 


Nyhedsoverblik