Flere kommuner har svigtet misbrugte børn

I dag starter sagen mod en 44-årig mand fra Kalundborg, der er tiltalt for at have misbrugt fem børn. Kommunen gjorde for lidt for at hjælpe børnene

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nyt eksempel kommer for retten onsdag. I Holbæk indledes straffesagen mod en 44-årig mand fra Kalundborg, der er tiltalt for over en niårig periode at have seksuel omgang med fem piger i alderen fem til 12 år. Sagen har ført til kritik af Kalundborg Kommune, der blandt andet er blevet beskyldt for ikke at reagere på adskillige henvendelser.

- Det er en sag, vi er meget lidt stolte af, sagde den daværende borgmester i Kalundborg Kaj Buch Jensen (S), da sagen kom frem. Kommunen fik efterfølgende konsulenter fra Kommunernes Landsforening til at lave en uvildig undersøgelse af forholdene, og i den blev det fastslået, at kommunen på ingen måde havde handlet optimalt.
Men denne sag er kun én ud af flere, hvor kommunens ageren har været mangelfuld.

I slutningen af februar i år eksempelvis kontaktede en 20-årig kvinde politiet og anmeldte, at hun havde været udsat for systematisk misbrug af hendes far og stedmor i hjemmet i Brønderslev.

Efterfølgende kom det frem, at både politi, naboer og skoler flere gange havde advaret skiftende kommuner om svigt i familie og udvist bekymring for børnenes trivsel.

Tirsdag faldt der dom i en anden sag, hvor en 60-årig egyptisk far fra Sønderborg i årevis havde misbrugt sine børn seksuelt. Han blev idømt ni års fængsel og udvisning.

Heller ikke her havde kommunen handlet efter bogen. En skole, en lærer og en SSP-medarbejder havde nemlig oplyst kommunen om familiens problemer, uden at der blev grebet ind.

I den omtalte Tønder-sag fra 2005, hvor faderen til to piger blev dømt for at have udlånt søskendeparret til en række fremmede mænd, som forgreb sig på dem og for selv at have misbrugt døtrene, var der også massiv kritik af kommunen.

Den blev et år før farens anholdelse advaret om misbruget, men undlod at gribe ind.

/ritzau/