Flere jobs og tilflyttere: Nu beskæres succesfuld støtte-pulje

Siden 2007 har LAG-midlerne støttet udviklingen i landområderne. Nu beskæres puljen med næsten 30 procent, og det undrer Landdistrikternes fællesråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 10 år har foreninger og initiativer i landområderne kunne søge støtte til projekter igennem de såkaldte LAG-midler.

Det har ifølge en ny rapport skabt talrige jobs og tilflyttere til landområderne, men fra i år beskæres puljen med næsten 30 procent. Det ærgrer næstformanden i Landdistrikternes Fællesråd, Karsten Gram.

quote Midlerne er med til at flytte og skabe et Danmark i balance

Karsten Gram, næstformand, Landdistrikternes Fællesråd

- Vi kan jo se på den undersøgelse, som evaluerer den forgangne indsats, at der virkelig bliver skabt job og ikke mindst attraktive levevilkår ude i landdistrikterne. Midlerne er med til at flytte og skabe et Danmark i balance, siger han til TV ØST.

Ifølge rapporten, der evalurer LAG-midlernes virkning i perioden 2007-2013, har midlerne været direkte årsag til 366 nye jobs og 1085 nye indbyggere i landdistrikterne.

Skal bruges i landbrugspakke

Sidste år blev der tildelt cirka 90 millioner til projekter i landområderne, men fra i år og i årene fremover vil puljen kun være på 63 millioner. Pengene skal i stedet bruges i regeringens nye landbrugs- og fødevarepakke.

- Det er jo kun med til at støtte én sektor, men landdistrikterne er mere end landbrug. Vi underkender ikke, at landbruget har en ikke uanselig andel i landdistrikterne, men her taler vi om iværksættere, der vælger at flytte ud fra de større byer og starte deres virksomheder i landdistrikterne. Derfor er det meget, meget vigtigt, at de stadig underbygges med LAG-midlerne, siger Karsten Gram.

Besparelserne blev varslet allerede sidste år, men på trods af adskillige protester, er puiljen altså alligevel blevet beskåret 

Fakta om LAG

  • Lokale aktionsgrupper (LAGer) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante projekter.
  • Lokale aktionsgrupper modtager midler fra Erhvervsstyrelsen og fra EU, som går til dels at støtte lokale projekter og dels til at drive foreningen.
  • Der er to puljer i denne ordning: LAG midlerne, som er forbeholdt landdistriktsprojekter og FLAG, som er det danske Hav- og Fiskeriudviklingsprogram for lokale aktionsgrupper i fiskeriområder. 
oplag.transfer.jpg
Læs også
Lokal S-politiker vil have minister til at svare på LAG-nedskæring
oplag.transfer.jpg
Læs også
Lokal S-politiker vil have minister til at svare på LAG-nedskæring

 


Nyhedsoverblik