¨

Flere farver i haven: Sommerfugle nyder godt af varmen

Sommerfuglene klager ikke over sommervarmen Foto: Lis Hoffmann‎

Mens sommertørken gør ondt på mange dyrearter, stortrives sommerfuglene i varmen.

Solens stråler misfarver i øjeblikket det meste af den sjællandske jord, men hvis du hæver blikket en smule, vil du måske bemærke, at der flyver flere farver rundt for tiden.

Den varme sommer er i hvert fald særlig rar ved sommerfuglene.

Sommerfuglenes reproduktion har fået et gevaldigt løft af den varme og tørre sommer. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening, som i forbindelse med projektet NaturTjek melder om stor stigning i observationer af de farverige flyvere. 

God timing

Den gode sommerfuglesæson kommer på et meget vigtigt tidspunkt. Flere sommerfuglearter er nemlig hårdt pressede i Danmark.

Læs også Sjælden sommerfugl slår vingerne ud på Falster: - Det er helt fantastisk

- Det er en hård sommer for mange andre dyr, men kærkomment med et godt sommerfugleår. For specielt sommerfugle har svære betingelser i Danmark, siger projektleder for NaturTjek, Simon Leed Krøs.

Men selvom den varme sommer er lig med sommerfugle i fuldt flor, så er der stadig en grænse for, hvor god varmen er for sommerfuglenes levevilkår.

- Nogle sommerfugle kan få op til tre generationer på en sommer. Det gælder faktisk både citronsommerfugle og blåfugle, som tæller i alt 12 forskellige arter i Danmark. Om deres larver vil få lige så let ved at finde planteføde i tørken er usikkert. Vi ved også, at reel tørke kan ende med at forkorte sommerfuglenes liv. Så selv sommerfuglene vil også nyde godt af lidt snarlig regn, siger Simon Leed Krøs fra Danmarks Naturfredningsforening.

Kom tæt på sommerfuglene

Hvis ikke det sværmer med farver i haven, kan du gøre flere ting for at komme tættere på sommerfuglene. Ønsker du at invitere de farverige væsener i haven, kan du med fordel plante nektarrige planter et lunt og solrigt sted. Sommerfugle tiltrækkes særligt af gule, lilla og blåligrøde farver.

Den nye data melder ikke om hyppigere forekomst af sjældne sommerfuglearter, men hvis du er på udkig efter de sjældne arter, så er Møns Klint et besøg værd. Her nyder sommerfuglene særlig godt af den enestående natur.

Hårde kår for sommerfuglene

49 ud af 69 sommerfuglearter er gået tilbage siden 2014-2016, og i dag er over halvdelen af Danmarks hjemmehørende sommerfuglearter truede, sårbare eller helt forsvundet.


Ifølge tal fra Naturbasen var 2017 et af de værste år for Danmarks sommerfugle nogensinde.


Forskere fra Aarhus Universitet angiver på Den Danske Rødliste, at ud af 77 sommerfuglearter er 11 helt forsvundet og 32 enten truede eller sårbare.
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App