¨

Flere danskere vækket af jordskælv

Foto: TV ØST

Et skælv på 4,4 Richter ramte mandag morgen havet mellem Danmark og Sverige. Skælvet kunne mærkes herhjemme.

Et jordskælv i havet mellem Sverige og Danmark vækkede tidligt mandag morgen flere danskere.

Skælvet havde en styrke på 4,4 på richterskalaen, og flere end 30 danskere har allerede inden klokken syv mandag morgen indberettet deres oplevelser til De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus.

Huset rystede
Også flere sydsvenskere vågnede af skælvet, der i dansk optik er et af de mere kraftige.

- Vi vågnede ved, at hele huset rystede. Væggene knagede. Vi har endnu ikke fået set, om der er slået revner i muren, fortæller Anne og Mathias Elm fra den svenske by Ängelholm til det svenske nyhedsbureau TT.

Danmark oplever jævnligt jordskælv, men de er som regel så svage, at det kun er de færreste, som registrerer dem.

Nær Anholt
I december 2008 ramte et jordskælv på 4,8 Richter, der kunne mærkes i store dele af det østlige Danmark, og i 2010 rystede jorden under vestjyderne, da et jordskælv på 4,7 ramte ud for Thy.

Nattens jordskælv ramte i Kattegat omkring 20 kilometer sydøst for Anholt, og dermed er både danskere og svenskere formentlig sluppet for større skader i forbindelse med jordskælvet.

Hverken danskere eller svenskere behøver desuden at være nervøse for flere rystelser. Det er nemlig ikke normalt, at der efter jordskælv i Danmark kommer efterskælv, der kan mærkes, oplyser De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

/ritzau/

Læs mere om jordskælv på Videnskab.dk

 

BAGGRUND: Jordskælv i Danmark

* I en periode fra 1968 til 2004 blev der registreret 193 rystelser i den danske undergrund.

* De fleste skælv i Danmark er dog så svage, at det kun er seismografen - det instrument, der måler jordrystelser - som registrerer dem.

* Med få års mellemrum opstår der herhjemme skælv på over 3 på richterskalaen, og de vil kunne få kaffekopper til at klirre eller bygninger til at ryste.

* Det seneste mærkbare jordskælv her i regionen fandt sted 16. december 2008. Skælvet lå på ca. 4,8 på richterskalaen.

Den 6. november 2001 ramte et jordskælv af en tilsvarende styrke især en strækning mellem Holbæk og Roskilde.

Den 15. juni 1985 oplevede vi et jordskælv på 4,7. Her var epicenteret i Kattegat og rystelsen kunne især mærkes i det nordlige Sjælland.

* I et tusindårigt perspektiv er der en reel risiko for at Sjælland vil få et rigtigt voldsomt jordskælv med tab af menneskeliv

* Det er sammenpresninger af jord- og klippelagene i den danske undergrund, der giver spændinger, og når spændingerne overstiger brudstyrken i lagene, kommer det brud, vi registrerer som et jordskælv.

* Den åbne richter-skala, der er opfundet af geologen Charles Richter i 1936, er konstrueret, så et jordskælv, der måler styrke 4, er 10 gange voldsommere end styrke 3. Med andre ord er et jordskælv, der måler styrke 6, tusinde gange kraftigere end et styrke 3 jordskælv.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App