Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella, hvor mindst 28 personer har været syge.
Det oplyser instituttet i en pressemeddelelse onsdag formiddag.
De 28 syge er både børn og voksne fra hele landet. På Sjælland og øerne har 16 personer været smittet.
Vi ser kun toppen af isbjerget
- Vi ser kun toppen af isbjerget, siger Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut, til Ritzau.
- Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Vi ved, at det er en type af salmonella, som vi normalt ser i svinekød. Det bedste råd, vi kan give lige nu, er derfor, at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet, siger Luise Müller.
Helt konkret har Statens Serum Institut blandt andet iværksat en større undersøgelse, hvor man interviewer folk, der har været syge og folk, der ikke har været syge, om hvad de har spist.
18 personer indlagt på hospitalet
I langt de fleste tilfælde giver salmonella en mildere omgang med diarre, utilpashed og måske opkast. Det vil dog gå over af sig selv inden for et par dage, om man behøver ikke behandling.
Men salmonella kan give noget alvorlig sygdom, især hvis personen i forvejen er syg.
Siden midten af oktober er 28 tilfælde af en specifik type af Salmonella monofasisk Typhimurium blevet rapporteret til Statens Serum Institut. I alt har 18 personer været indlagt på hospitalet, men ingen er eller har været i livsfare.
Stort udbrud i dansk kontekst
Statens Serum Institut oplyser, at der i en dansk kontekst er tale om et stort udbrud.
- Normalt siger vi mellem 10-20 udbrud om året. Af dem er det normalt under ti personer per gang. Vi skal tilbage til 2014, hvor vi senest så en sag af denne karakter, siger Luise Müller.
Vi skal tilbage til 2014, hvor vi senest så en sag af denne karakter
Symptomer på en salmonellainfektion er ifølge Statens Serum Institut blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed. Rigelig væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.
Ifølge Statens Serum Institut findes salmonella monofasisk Typhimurium ofte i grise. Den hyppigste kilde til infektionerne er fersk svinekød.
Her kan du læse mere om god køkkenhygiejne på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Salmonellainfektionen kan opstå, hvis kødet ikke gennemsteges, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke varmebehandles under tilberedningen i køkkenet.
Udbruddet efterforskes i et samarbejde mellem Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.