¨

Flere børn kommer til skade i fyrværkeriulykker

Der er godt gang i fyrværkerisalget i disse dage. Men med krudtet følger også en del skader - især hos børn. Foto: TV ØST

Et stigende antal børn må på skadestuen efter en fyrværkeriulykke nytårsaften, viser nye tal. Størstedelen af børnene havde ikke sikkerhedsbriller på.

Når årets sidste kalenderblad vendes, sker det ofte i selskab med nytårsfyrværkeriets bulder og brag.

Det giver travlt på landets skadestuer, som især behandler øjenskader. Og sidste år kom flere børn ind med skader end tidligere år, skriver Børneulykkesfonden i en pressemeddelelse.

Sidste år blev 97 børn behandlet i forbindelse med nytåret – og knap en tredjedel af dem havde ikke sikkerhedsbriller på. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital (OUH).

- Det er rigtig ærgerligt, da briller er en simpel måde at forebygge skader, hvis det går galt. Det er tæt på at være det højeste antal skader hos børn efter fyrværkeri siden årtusindeskiftet, og det er bekymrende. Alle skal have briller på, når de er ude i nytåret, siger overlæge Jens Lauritsen fra OUH.

Kommer til skade om dagen

Det er mest børn i aldersgruppen 7 til 11 år, der kommer til skade. Og faktisk sker størstedelen af ulykkerne ikke, når mørket falder på, men derimod i dagtimerne.

- Det kan skyldes, at børnene i denne alder får lov til selv at lege med vennerne på villavejen, og at det er på disse tidspunkter, at børnene færdes uden for uden opsyn af en voksen, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

I to ud af tre tilfælde har børnene selv antændt det fyrværkeri, som de er kommet til skade ved.

Fem gode råd til at undgå ulykker

  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App