Flere bliver begravet af kommunen

Flere bliver begravet uden hjælp fra deres nærmeste. Begravelsen bliver i stedet en sag for kommunerne, som i stigende oplever, at de pårørende overlader opgaven til dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I for eksempel Næstved er antallet af kommunale begravelser ligefrem fordoblet de seneste par år. Og spørger man kommunen, er det tydeligt, hvorfor flere pårørende overlader begravelsen til dem:

- Flere er bekymret for, at de kommer til at hænge på en gæld eller i virkeligheden ikke kender til regelsættet, siger kontorchef for Handicap og Pension i Næstved Kommune, Birgit Kähler.

Økonomien spiller ind

Selvom man skulle tro, at antallet af pårørende har været faldende – og det er grunden til stigningen - er det ikke tilfældet. Antallet af pårørende er det samme, men alligevel er der altså flere, der overlader opgaven til kommunen.

- Det behøver ikke at være dårlig vilje eller et dårligt forhold, men det er rigtig mange penge, hvis folk eksempelvis ikke har til at får ordnet deres tænder, hvordan skal de så finde 20.000 til at finansiere en begravelse? siger direktør for Ensomme Gamles Værn, Christine E. Swane. 

Det er ikke kun økonomi, der er skyld i flere kommunale begravelser. I dag er familiebåndene ikke så nære, som de har været tidligere – det spiller også ind på stigningen, mener direktøren.

Ud over Næstved, oplever Guldborgsund, Holbæk og Lolland kommuner også, at de i højere grad skal begrave deres borgere.


Nyhedsoverblik