¨

Flere billige boliger

Foto: TV ØST

Der skal bygges flere boliger i landets byer, og de skal være til at betale for folk med en beskeden indkomst. Regeringen, EL og SF vil ændre planloven.

Regeringen har aftalt med EL og SF at ændre planloven, så byggegrunde kan reserveres til almene boliger.

Med aftalen får kommunerne ret til at øremærke op til 25 procent af de kommende nyudlagte byggegrunde til byggeri af almene boliger.

Det bekræfter flere af ordførerne bag aftalen overfor Politiken.

Enhedslisten: Sejr for os

Aftalen er kommet på plads i forbindelse med de igangværende forhandlinger om finansloven.

- Det er virkelig et gennembrud i kampen for flere billige boliger, og det er et gennembrud for os, der har rejst det ved hver eneste finanslov, siden regeringen blev valgt. Vi giver de store byer redskaber til at sikre en blandet beboersammensætning, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

Konkret er partierne blevet enige om en ændring af planloven, som indtil nu ikke har levnet mulighed for at reservere byggegrunde specifikt til almene boliger.

Boliger til sygeplerjersker

Desuden åbner aftalen via en ændring af almenboligloven for, at kommunerne kan give de almennyttige boligselskaber 50-årige rentefrie lån for i alt 500 millioner kroner til at opkøbe byggegrunde for i landets største byer.

Det skal sikre billigt byggeri i de mere attraktive områder.

- I dag er det umuligt for sygeplejersken, elektrikeren og pensionisten at få en bolig nær byernes centrum, og det er vi selvfølgelig nødt til at gøre noget ved. Vi skal ikke have rene rigmandsghettoer, siger SF's finansordfører, Jonas Dahl, til Politiken.

Bolig- og byminister Carsten Hansen (S) siger til avisen, at han virkelig håber, at kommunerne vil tage det nye redskab til sig.

      /ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App