Finanslovsudspil indeholder kun små gaver

Regionen bliver kun begavet med småting i det nye finanslovsforslag, vurderer politisk redaktør på TV ØST, Ivan Nielsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var gaver til regionen, da forslaget til finanslov i dag blev præsenteret. Men gaverne var små, og de var allerede pakket ud, inden finansminister Kristian Jensen fremlagde udspillet i dag.

Sagt med andre ord: Ingen overraskelser.

Der er fire gaver, der særligt er rettet mod vores område.

Der kommer flere penge til forskønnelse, byfornyelse og renovering i landsbyområderne i hele landet.  Der er afsat 68 millioner kroner i 2019, og beløbet stiger til 95 millioner kroner i 2022. Det er en pæn stigning i forhold til de cirka 55 millioner kroner, der er i den nuværende nedrivningspulje. Regeringen får efter alt at dømme ingen problemer med at få Dansk Folkeparti med på den ide. Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), er til gengæld ikke imponeret over beløbet.

Så er der 60 millioner til en forundersøgelse af en fast forbindelse over Kattegat.  Den ”nyhed” slap ud allerede for en uge siden og skabte glæde hos borgmester Martin Damm på rådhuset i Kalundborg. Med et folketingsvalg lige om hjørnet er det også en rigtig god historie for transportminister Ole Birk Olesen (LA), der er valgt i Østjylland.

Gaver fra lokale til lokale

Finanslovsudspil er i det hele taget en enestående mulighed for regeringspolitikerne til at vise, hvad de dur til på hjemmebane. Og det giver omtale. Der er ofte tale om mindre beløb – i finanslovs-sammenhæng – men de kan have stor betydning lokalt. De to sidste gaver er gode eksempler på netop det.

Dagens finanslovsforslag rummer 6,8 millioner over de næste fire år til driften af et hospice på det gamle Korsør Sygehus. Der er den konservative Brigitte Klintskov Jerkel, der præsenterer den nyhed, som er tophistorie i Sjællandske i dag.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, har også fået en luns til sin valgkreds.  Fem millioner i alt til et nyt H.C. Andersen kunstcenter på Lerchenborg Gods ved Kalundborg. Og det giver omtale her hos os i TV ØST. Vi laver et indslag i vores nyheder i aften.

Finanslovsudspillet er til gengæld skuffende læsning for de, der gerne vil have flere penge til mere asfalt - for her er der ingen gaver.

Der er afsat midler til anden etape af Kalundborg-motorvejen. Men det er der ikke noget nyt i. Det er en tidligere trafikaftale. Så det bliver ikke i 2019, at spaden bliver sat i jorden til motorvej mellem Næstved og Rønnede eller til hele den tværgående forbindelse fra Kalundborg til Næstved. Men regeringen planlægger et trafikudspil i begyndelsen af 2019, og måske falder der noget af dér.