Film fra plejehjem til Japan

Man hører tit om dårlige forhold for ældre i Danmark. Men det er åbenbart ikke helt skidt, for i disse dage danner et plejehjem i Næstved rammen om et japansk dokumentarprogram.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Der bliver stillet skarpt på de ældre og de demente på plejehjemmet Kildemarkscenteret i Næstved.

To japanere fra den nationale tv-station NHK er kommet til plejehjemmet for at lave et dokumentarprogram om hvordan ældre dementes forhold er i Danmark. Spørger man dagens hovedperson så er forholdene på plejehjemmet gode

 - Ja, det er meget hyggeligt, siger Else Marie Grønlund, der bor på Kildemarkscentret. 

 Else Marie Grønlunds datter er også godt tilfreds med forholdende for sin mor. 

- Vi er glade for at min mor er her, hun har det godt, og hun er glad for at være her, siger Ellen Wahlers fra Karebæksminde.

I Japan er de dementes forhold slet ikke som i Danmark. 

- Jeg er overrasket over hvor stor lejligheden er. Den er dobbelt så stor som et tilsvarende ville være i Japan. Og jeg er overrasket over, at hun har sit eget hjem her i huset, siger Kenichi Nakamura,  der er instruktør og fotograf på dokumentarfilmen.

På landet i Japan er der en stor skam over de demente, som ofte gemmes væk i familierne. De to japanere så andre forhold i Næstved.

- Noget andet, der overrasker mig, er at handicappede, demente og andre syge mennesker kan fungere så fint sammen. Jeg synes, at det er dejligt, at det kan lade sig gøre, siger Kenichi Nakamura.