Femernkrav: København-Hamborg på 2,5 time

Politikerne kræver, at rejsetiden fra København til Hamborg skal ned på 2,5 time, men så er det nødvendigt med et moderne og fælles jernbanesystem, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skab et fælles jernbanesystem for at mindske rejsetiden mellem København og Hamborg til 2,5 timer, når tunnellen under Fehmern Bælt står klar i 2021. Det krav rettes nu mod regeringerne i Tyskland, Danmark og Sverige fra politikerne i det regionale samarbejde String.

Ved et møde i Bruxelles i onsdags besluttede de tyske, danske og svenske politikere i String-samarbejdet at give prioritet til en hurtigere jernbaneforbindelse mellem Skåne og Hamborg, samtidigt med at de vil satse på en grøn motorvej mellem Tyskland og Danmark.

Store investeringer

For at få rejsetiden med tog mellem København og Hamburg ned på 2,5 timer er det nødvendigt med store investeringer for at modernisere først og fremmest den tyske del af jernbanestrækningen. I Danmark er der allerede taget beslutning om en ny dobbeltsporet jernbane for hastigheder op til 250 kilometer i timen på strækningen København-Ringsted samt en ny dobbeltsporet Storstrømsbro mellem Sjælland og Falster med plads til biler og cyklister også.

Politikerne i String-samarbejdet kræver nu, at regeringerne i Tyskland, Danmark og Sverige skaber en koordineret planlægning af den fremtidige jernbanetrafik mellem de tre lande. De vil, at rejsen med tog mellem København og Hamborg ikke skal tage mere end 2,5 timer, når tunnellen under Fehmern Bælt indvies i 2021.

Indebærer grøn tækning

En grøn motorvej indebærer, at politikerne vil gøre alternative og miljøvenlige brændselsformer tilgængelige på hele vejstrækningen mellem de 2 lande.

- Dette illustrerer virkeligt vores stærke ambition om at skabe en tilvækst og udvikling, som også er ansvarsfuld og bæredygtig, på linje med de massive infrastrukturinvesteringer i korridoren mellem Hamborg og Skåne, siger Anke Spoorendonk, formand for String-samarbejdet og justits-, kultur- og europaminister i Schleswig-Holstein. (News Øresund)

Fakta: Stringsamarbejdet

  • String er en politisk samarbejdsorganisation for Hamborg, Schleswig-Holstein, Region Sjælland, Region Hovedstaden, København og Region Skåne.
  • String har sekretariat i Sorø, som ledes af Jacob Vestergård der har erfaring fra byggeriet af Storbælts- og Øresundsbroen.

/ritzau/