Fem formodede hjemmerøvere er varetægtsfængslet

De fem personer, som politiet mistænker for at stå bag en række hjemmerøverier, er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fem personer er mistænkt for at stå bag hjemmerøverier på hele Sjælland.

De blev anholdt mandag formiddag, og efter et grundlovsforhør mandag aften ved Retten i Nykøbing Falster er de alle blevet varetægtsfængslet i fire uger.

De fem anholdte er fire mænd på henholdsvis 17, 19, 22 og 47 år og en kvinde på 50 år. De formodes at have samarbejdet og stå bag 16 hjemmerøverier, som er begået over en periode på halvandet år. 

Grundlovsforhøret foregik for lukkede døre, og selv om mistanken lød på op til 16 hjemmerøverier, er de indtil videre kun sigtet for to af dem, forklarer anklageren.

- På nuværende tidspunkt kan vi knytte dem op på de her to hjemmerøverier. Resten skal politiet undersøge nærmere, før der eventuelt kommer flere sigtelser i sagen, siger Maria Jepsen, der er specialanklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV ØST.

Både på Sjælland og i Jylland

Alle fem personer er sigtede for et hjemmerøveri i Busemarke på Møn den 4. november. Her blev en 63-årig mand angrebet og bagbundet i sit hjem, efter hans vidneudsagn af fire hætteklædte mænd. 

Alle fem sigtede nægter sig skyldige.

Den 22-årige og den 19-årige er desuden sigtet for et hjemmerøveri i Hvidovre, hvor den ældste blev taget på fersk gerning mandag morgen. Han erkender at stå bag dette røveri, mens den 19-årige nægter sig skyldig. Det skriver Ritzau.

Røverierne er angiveligt foregået på Sjælland, Lolland-Falster og i Sydøstjylland. Derfor har fire politikredse arbejdet tæt sammen om efterforskningen i sagen for at kunne finde og anholde gerningsmændene.

Politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er tilfreds med den samlede indsats mod bølgen af hjemmerøverier.

- Der er tale om meget grov kriminalitet, når mennesker bliver udsat for røveri i egen bolig. Det er stærkt grænseoverskridende, og det er ofte gået ud over ældre eller svagelige borgere.

- Gerningsmændenes adfærd har været både truende og voldelig, siger han til Ritzau.

Nu venter arbejdet med at klarlægge forløbet og opklare striben af røverier. Det er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der skal stå for efterforskningen i samarbejde med de tre andre politikredse.

Taget på fersk gerning

Otte af de 16 røverier, som politiet mener, at de fem personer står bag, er, ifølge Ritzau, foregået på Lolland-Falster. Fem er begået på Københavns Vestegn, mens borgere i Sydøstjylland har været udsat for to af røverierne. Ét enkelt røveri er begået på Vestsjælland. 

Den 22-årige var den første af de fem, der blev pågrebet. Klokken 04.11 mandag morgen blev han afbrudt af politiet, mens han var i færd med at begå et hjemmerøveri på Brostykkevej i Hvidovre.

En formodet medgerningsmand sprang ud ad vinduet og flygtede fra gerningsstedet. Man formoder og, at det var den 19-årige, som blev anholdt af politiet senere mandag formiddag.

Efterfølgende blev de resterende tre personer anholdt og knyttet til serien af grove hjemmerøverier.