Farlige forbrydere ikke bag lås og slå

320 udviklingshæmmede går lige nu rundt med domme for blandt andet at have slået ihjel, voldtaget børn og begået våbnet røveri. Kun omkring 30 af dem er spærret inde på den sikrede institution Kofoedsminde i Rødby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De resterende 290 bor på steder rundt om i landet, hvor de kan vade lige ud ad døren, skriver Ekstra Bladet. Det skyldes, at de udviklingshæmmede ifølge straffeloven ikke kan idømmes fængsel eller straf. De havner derfor på bosteder, der hører under serviceloven, sammen med almindelige udviklingshæmmede. Og her må der eksempelvis ikke være lås på døren, og deres værelser må ikke ransages.

Tidligere sundhedsminister Ester Larsen, der i dag er formand for Det Centrale Handicapråd, har i årevis nadvaret tidligere justitsminister Lene Espersen (K) og den nuværende justitsminister Brian Mikkelsen (K), men der er ikke sket noget.

   - Serviceloven giver ikke mulighed for at kontrollere de anbragte. Derfor må loven ændres, så der i visse tilfælde kommer mulighed for indgreb. Man bør også overveje at indføre nye institutionsformer til den nye gruppe af unge kriminelle udviklingshæmmede, der er en særlig belastning at have ude på de nuværende bosteder, siger Ester Larsen.

Lene Espersen siger til Ekstra Bladet, at hun ikke kan huske advarslerne.

   - Jeg kan ikke erindre, at det skulle være et stort problem. Det kan godt være, at de har skrevet til mig på et tidspunkt, men det er i hvert fald ikke en problemstilling, der er blevet rejst for mig før. Det er det ikke, siger hun.