Farlige bakterier skal stoppes før hospitalet

Det kræver indsats udenfor hospitalet, hvis man vil multiresistente bakterier til livs, siger regionsformand

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man vil det voksende problem med multiresistente bakterier til livs, er det ikke nok at gøre en indsats på landets hospitaler. Bakterieudviklingen udenfor hospitalsgangene er nemlig afgørende for at stoppe smittefaren.

Det mener Bent Hansen (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner.

- Vi må indse, at trafikken på tværs af landegrænser gør bakteriesituationen mere kompleks. Multiresistente bakterier er resultatet af et globaliseret samfund, og der er derfor brug for en national handlingsplan for at få kontrol over smittefaren, siger han.

En ny rapport udarbejdet af Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet fortæller, at antallet af patienter, der er blevet smittet med resistente bakterier, er steget med 30 procent siden 2012. I samme periode er ofrene for multiresistente bakterier fordoblet.

Risiko for smitte på hospitalerne

Mange af bakterierne stammer fra fødevareindustrien og landbruget og smitter derefter danskerne. Når de bliver indlagt på hospitalerne, øges risikoen for at videregive bakterierne, da mange patienter i forvejen er svage.

Bakterierne er en sundhedsfare, som hospitalsvæsnet har stor fokus på, men Bent Hansen mener ikke, at løsningen er så enkel, at hospitalernes forskning alene kan stoppe problemet.

- Vi tager de resistente bakterier meget alvorligt og er meget opmærksomme på, at begrænse smitten, siger Bent Hansen.

Behov for samlet handlingsplan

- Behandlingen er meget ressourcekrævende, blandt andet fordi patienterne skal isoleres. Derfor er det afgørende, at myndighederne går sammen om en handlingsplan, der kan begrænse bakterierne, inden de smitter patienterne på hospitalerne, siger Bent Hansen.

Niels Jørgen Langkilde, sekretær i Patientforeningen, er enig i, at det kræver en indsats udenfor hospitalerne, hvis man for alvor vil gøre det af med de frygtede bakterier. Dog mener Patientforeningen at det særligt er forskning, der er løsningen.

- Vi mener, at arbejde med forskning på området er afgørende, så vi kan komme tættere på en løsning af problemet, siger Niels Jørgen Langkilde.

Samtidig er han også overbevist om, at simple ændringer på hospitalerne kan gøre en stor forskel, blandt andet ved at benytte ny rengøringsteknologi.

- Vi kan se, at man på nogle hospitaler har haft stor succes med at bruge nye, men simple former for rengøring, for eksempel mikrofiberteknologi. Det er en meget ligetil løsning, og det kan gøre en stor forskel, siger han.

 

/ritzau/


Nyhedsoverblik