¨

Fange slap væk under befrielsesaktion på sygehus – nu falder der dom i sagen

Politiet jagter en flugtfange på Møn og Lolland-Falster. Foto: Jacob Bagge - TV ØST

Det var en usædvanlig fangeflugt, der sidste år var skyld i, at politiet afspærrede Farøbroerne og Mønbroen. Nu falder der dom i sagen.

Torsdag falder der dom i sagen om en storstilet fangeflugt fra Nykøbing Falster, der fandt sted den 26. september sidste år.

I alt er seks personer tiltalt - den ene er fangen fra Storstrøm Fængsel, der slap fri, og de fem andre er tiltalt for at have hjulpet til.

Det er en atypisk sag i forhold til, at det er en fangeflugt

Janus Malcolm Pedersen, forsvarer

- Det er en atypisk sag i forhold til, at det er en fangeflugt, og så er der rejst tiltale for det værst tænkelige i alle sammenhænge -  at selve fangeflugten skulle være forsøg på grov vold, og at der skulle være anvendt en pistol, siger en af forsvarerne Janus Malcolm Pedersen forud for dommen til TV2 ØST.

Fængselsbetjente truet med peberspray og pistol

Det lykkedes den på det tidspunkt 32-årige fange fra Storstrøm Fængsel at flygte i forbindelse med en undersøgelse på Nykøbing F. Sygehus. Her blev tre fængselsbetjente truet til at udlevere fangen til to gerningsmænd.

Fangen blev befriet af mænd, der angiveligt truede fængselspersonalet på livet med peberspray og pistol, fik fangen udleveret og kørte afsted i en personbil. Resten af dagen var højspændt, da politiet satte en omfattende klapjagt ind på at finde frem til de tre mænd.

Det førte til en omfattende politiaktion, hvor Sydmotorvejen var lukket i flere timer henover Farø, fordi man her fandt den flugtbil, fangen og hans befriere var flygtet i.

VIDEO: Her kan du se billeder fra den storstilede politijagt, der fulgte i kølvandet på fangeflugten.

01:03

Foto: Jacob Bagge - TV ØST

Luk video

Én tiltalt ramt af sag om teleoplysninger

Foruden fangen er de fem medtiltalte to mænd på 23 år, en på 25 år samt to 27-årige, og de er alle tiltalt for deres deltagelse i befrielsen og flugten.

Min klient er den eneste, der er mistænkt for at have været med i selve planlægningen

Janus Malcolm Pedersen, forsvarer

Én af de seks personer blev varetægtsfængslet i august, men blev løsladt efter en uges tid, da Rigsadvokaten besluttede, at man skulle stoppe brugen af teledata som bevismateriale i straffesager som følge af den store teledata-sag. 

Nu har Rigsadvokaten oplyst, at teleoplysningerne kan bruges igen.

- I relation til lige præcis ham (forsvarerens klient, red.) kan det ligges fast, at han ikke har været til stede, da befrielsen sker. Han har ikke været til stede i nogle af bilerne. Så det, anklageren mener, er, at han skulle have været med til at planlægge det her. Det er alene på grund af teleoplysninger, siger forsvarer Janus Malcolm Pedersen.

- Min klient er den eneste, der er mistænkt for at have været med i selve planlægningen. De andre er tiltalt for i større eller mindre grad at have været med i selve befrielsesaktionen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Restssagen mod de seks mænd har løbet over seks retsdage. Torsdag mangler to forsvarere fortsat at procedere, inden der kan falde dom. Forsvarer Janus Malcolm Pedersen regner med, at dommen vil falde omkring klokken 14. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App