Fakta: Det skal vi stemme om den 3. december

På stemmesedlen bliver du bedt om at sige ja eller nej til en EU-tilvalgsordning. Se her, hvad det går ud på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved folkeafstemningen 3. december bliver danskerne bedt om at stemme enten ja eller nej til "Lov om omdannelse af EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning", som blev vedtaget i Folketinget 12. november.

Følgende er et resumé af det, aftalepartierne S, V, R, SF og K anbefaler danskerne at sige ja til:

* At ændre det danske retsforbehold, hvor Danmark ikke er med i det retlige samarbejde, til en tilvalgsordning, hvor Danmark fra sag til sag selv vælger, om vi vil være med i ny EU-lovgivning om samarbejde inden for straffe- og civilret.

* Danmarks forhold til det grænseløse Schengensamarbejde forbliver i praksis uændret.

* Danmarks forhold til politisamarbejdet Europol og samarbejdet mellem EU-landenes anklagemyndigheder, Eurojust, forbliver i praksis uændret.

* Danmark vil uden særforhandlinger kunne tilslutte sig allerede vedtagen lovgivning, som vi hidtil ikke har været med i. Det drejer sig om i alt godt 50 allerede vedtagne retsakter.

* Ja-partierne har forhåndssorteret og på forhånd sagt nej til de omkring 20, der handler om asyl- og indvandringspolitik.

* Yderligere 10 retsakter er fravalgt, fordi ja-partierne mener, at de vil stride mod danske retsprincipper, ikke giver store nok fordele for danskerne, eller at de bare hellere selv vil lovgive i Danmark.

Det handler blandt andet om behandling af skilsmissesager og af ofre for kriminalitet, adgang til retshjælp og tolkebistand i retten.

* Ja-partierne er enige om, at Danmark bør omfattes af 22 allerede vedtagne retsakter.

Det handler blandt andet om at kunne tage polititilhold med over grænser, flere fælles regler mod pædofili, forenklede procedurer ved tvister i handel og arvesager over EU's grænser samt mere klare linjer i sager om underholdsbidrag og forældreansvar i skilsmissesager.

Kilder: Ritzau og hjemmesiden 3december.dk.

/ritzau/

Partier for og imod

* Disse partier anbefaler et ja: Socialdemokratiet, Venstre, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti

* Disse partier anbefaler et nej: Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU

Søg mere viden

* Læs partiernes argumenter for og imod her:

* Hvis du selv vil dykke ned i de 22 gældende EU-retsakter, som vil blive valgt til, hvis det bliver et ja, så læs mere her.

Bliv klogere på afstemningen på 3.december.dk, der er oprettet af Justitsministeriet og Udenrigsministeret - på givmigsvar.nu og på retsforbehold.eu.dk, der er oprettet af EU-oplysningen.