Fagforening advarer: Nanostoffer kan være ny asbest

3F er bekymrede over nanomaterialer på de danske arbejdspladser. Ingen ved nemlig, hvor farlige materialerne er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er enighed om, at arbejde med nanomaterialer kan have sundhedsskadelige effekter. Men hvor farligt - det er at arbejde med materialerne - er der ingen, der ved. Det får nu arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Palle Larsen, til at komme med et opråb.

Det skriver Avisen.dk. Der er behov for større kontrol med nanostoffer på danske arbejdspladser, mener han.

- Vi er nervøse for, at vi får en ny asbestsag, hvis vi ikke håndterer arbejdet med nanomaterialer på mere sikker hånd, siger Palle Larsen til Avisen.dk.

Arbejde med nanomaterialer kan være et overset problem, som man klog af skade, burde være mere opmærksom på, mener han.

- Der er jo nanomaterialer i rigtig mange nye produkter, men vi aner ikke, hvilke langtidseffekterne det kan få. Men vi ved, at kulstofnanorør kan være kræftfremkaldende, og at nogle nanomaterialer, er decideret farlige. Nanopartiklerne går nemlig i lungerne, og det skaber problemer, som kan medvirke til kræft og påvirke blodbanerne, fortæller Palle Larsen.

En anden ting, man heller ikke har viden om, det er hvor mange, der er udsat for nanopartikler.

Men langt flere end titusinder af danskere kan være udsat for de skadeligt stoffer på arbejdet, fortalte hovedbestyrelsesmedlem i 3F, med ansvar for arbejdsmiljø, Ulla Sørensen i går til Avisen.dk.

En betydelig andel af 3F's medlemmer i industrien, og særligt dem, der anvender farvelak, er ekstra udsatte for nanopartiklerne, fortæller Palle Larsen.

Men selvom nogle er mere udsat i kraft af deres arbejdsmiljøer, bør alle være forsigtige.

- Nanomaterialer findes i rigtig mange ting, selvom det ikke er noget, vi kan se. Derfor er det svært at vide, hvor man skal være varsom. Men fordi der er nanostoffer i alle mulige produkter, er vi alle sammen dagligt i kontakt med nanomaterialer, siger Palle Larsen til Avisen.dk.